Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Stovky tanečníkov karičky v Košiciach ´zamrzli´ v tanci

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Andrej Budai

Karička sa tancuje v centre Košíc od roku 2013 a každý rok došlo k vytvoreniu rôznych ustanovujúcich slovenských rekordov.

Košice 22. júna (TASR) – Košickú Hlavnú ulicu aj tento rok zaplnili stovky najmä mladých ľudí tancujúcich ľudový kruhový tanec karička. Vytvorili pritom netradičný rekord, keď počas tanca zrazu "zamrzli" a na desať sekúnd ostali v tichu stáť ako sochy.

Do pokusu o rekord sa zapojilo celkovo 867 tanečníkov. TASR to potvrdila hlavná koordinátorka projektu Katarína Čániová. "Zrazu sa zastalo a stali sme sa na chvíľu sochami, čo bolo v tej horúčave dosť zaujímavé. Každý rok vymyslíme niečo iné. Veríme, že tohtoročný rekord v zamrznutí v tanci bude potvrdený," uviedla.

Išlo v poradí o piaty ročník masového tancovania známeho ľudového tanca. Tzv. Jubilejnou karičkou zároveň odštartoval 36. ročník medzinárodného folklórneho festivalu Cassovia Folkfest. Do tancovania sa zapojili účastníci nielen zo Slovenska, ale aj z Česka a Maďarska. Podujatie sprevádzala súťaž o najkrajší účes a najoriginálnejší klobúk.

Karička sa tancuje v centre Košíc od roku 2013 a každý rok došlo k vytvoreniu rôznych ustanovujúcich slovenských rekordov. Napríklad vlani takmer tisícka tancujúcich vytvorila 490 bráničiek.