Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Regióny

Ženy, ktoré pečú pre potešenie, vytvorili maxiroládu

Foto: TASR/Jozef Poliak

Dobrovoľný príspevok za ochutnávku rolády bude venovaný prospešným aktivitám OZ Mamám Slovenska. Výťažok pomôže ženám v zložitých životných situáciách.

Sliač 28. apríla (TASR) – Celkom 77,78 metra mala maxiroláda, ktorú dnes zostrojilo 130 cukrárok - amatérok z vlastnoručne vyrobených rolád na celoslovenskom stretnutí šikovných žien v kúpeľoch Sliač. Ustanovujúcim rekordom sa chcú uchádzať o zápis do slovenskej knihy rekordov.

Rolády pripravili ženy podľa vlastných receptov a ozdobili ich v duchu celoročných motívov, povedala TASR šéfredaktorka časopisu Torty od mamy Katarína Eva Čániová.

Cukrárky a pekárky v domácnosti spojil pred piatimi rokmi portál nanicmama.sk.

„Nicky z internetu, ktorými sa ženy vo virtuálnom prostredí maskujú, sa na stretnutiach menia na konkrétne osoby, pričom vznikajú naozajstné priateľstvá,“ povedala TASR Kamila Kokošová, autorka portálu a organizátorka stretnutia. K úvodnému portálu neskôr pribudli ďalšie - artmama.sk a tortyodmamy.sk. "Kým inde vo svete ženy cvičia vo fitnescentrách, naše ženy rady po práci pečú torty a iné dobroty," dodala.

Webová komunita je dnes už taká silná, že si vyžiadala vlastný časopis Torty od mamy, do ktorého cukrárky samy prispievajú receptmi a fotopostupmi na zdobenie tort. "Na webe máme mesačne až 150.000 návštev," podotkla Kokošová.

Užívateľky týchto ženských webových portálov sa aj na diaľku dokážu dohodnúť a zorganizovať trojdňové stretnutie. Na Sliači sa ich tento víkend zišlo okolo 250.

Okrem cukrárok sa stretnutia zúčastňujú aj šikovné ženy, ktoré svoje zručnosti pretavia v tvorivých dielňach na „hand made“ bižutériu, košíky z pedigu či keramické výrobky.

V poradí deviate celoslovenské stretnutie má aj charitatívny účel. Dobrovoľný príspevok za ochutnávku rolády bude venovaný prospešným aktivitám OZ Mamám Slovenska. Výťažok pomôže ženám v zložitých životných situáciách.