Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Topoľčianska nemocnica má ísť do exekúcie

Ilustračné foto. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Kúpiť ju chce nedávno založená firma.

Topoľčany 21. októbra (TASR) – Majetok krajskej nemocnice v Topoľčanoch má ísť do exekúcie. Tá súvisí s viacerými súdnymi spormi z čias, keď Nitriansky samosprávny kraj (NSK) preberal levickú i topoľčiansku nemocnicu od súkromnej neziskovej organizácie späť do svojej správy.

„Viaceré spory ešte nie sú ukončené. NSK ale už dostal súdny príkaz od exekútora, kde nám hovorí o tom, že má nárok na exekvovanie nášho majetku. Voči tomuto sme sa odvolali, takže momentálne to je v konaní. V tomto čase sme okrem toho dostali elektronickou poštou ponuku od firmy Medisimo, ktorá hovorí, že sa chce zúčastniť na kúpe majetku našej nemocnice cez exekútora či cez správcu konkurznej podstaty,“ uviedol riaditeľ Úradu NSK Dušan Guťan.

Podľa jeho slov má firma záujem rokovať s krajom o ďalšom osude Topoľčianskej nemocnice. Zároveň však upozornil, že podľa výpisu z obchodného registra bola spoločnosť Medisimo založená iba 20. septembra 2014. „Čiže je to veľmi čerstvá firma,“ myslí si riaditeľ Úradu NSK. Muž, ktorého meno je v Obchodnom registri SR uvedené ako konateľ a jediný spoločník firmy Medisimo, sa v rôznych inzerátoch na internete spomína ako kondičný tréner a masér. „Budeme musieť zistiť ďalšie informácie a predložiť ich zastupiteľstvu,“ skonštatoval Guťan.

Zdravotnícke zariadenia v Topoľčanoch i v Leviciach dnes spravuje nezisková organizácia Nemocnice s poliklinikami (NsP), ktorú pred časom zriadil NSK. Krajskej neziskovke sa už dlhšie darí v oboch nemocniciach fungovať s pozitívnym hospodárskym výsledkom. Ako uviedla riaditeľka NsP Marta Eckhardtová, ku koncu augusta tohto roku bol vykázaný predbežný zisk v hodnote 1.010.199 eur. Z toho je 181.349 eur kladný hospodársky výsledok nemocnice v Leviciach, zvyšok sa týka pozitívneho hospodárenia topoľčianskej nemocnice. Celkové náklady oboch zdravotníckych zariadení predstavujú sumu 17.506.467 eur. Výnosy sú zasa v hodnote 18.516.666 eur. Doterajší vývoj ekonomiky oboch nemocníc tak podľa Eckhardtovej umožní ukončiť hospodárenie v tomto roku podľa schváleného rozpočtu a s mierne plusovým výsledkom. „Na konci roku 2014 tak budú náklady vo výške 27.202.288 eur, výnosy v hodnote 27.263.814 eur a kladný hospodársky výsledok na úrovni 61.526 eur,“ skonštatovala.

Ako pripomenula, k dosiahnutiu plusového hospodárenia nemocníc mohlo dôjsť len vďaka neustálemu prehodnocovaniu jednotlivých druhov nákladov a ich čo najhospodárnejšiemu vynakladaniu. „Tomu vedenie nemocníc venuje maximálne úsilie. Rovnako aj hľadaniu nových možností zvyšovania výnosov a neustálymi rokovaniami s jednotlivými zdravotnými poisťovňami,“ povedala Eckhardtová. Hospodárenie nemocníc by mohla vylepšiť aj rekonštrukcia operačných sál v topoľčianskej nemocnici, na ktorú NSK už vyčlenil sumu 2,7 milióna eur. „Nemocnica robí 65 percent výkonov v rámci operatívy a bez operačných sál tie hospodárske výsledky skutočne nemôžu byť také, aké momentálne dosahujeme,“ skonštatovala pred časom Eckhardtová. V topoľčianskej nemocnici však teraz rastú obavy, či pre avizovanú exekúciu k modernizácii operačných sál vôbec dôjde.