Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Tovarníky plánujú rozšírenie cintorína, súčasný kapacitne nestačí

Ilustračné foto Foto: TASR/Alexandra Moštková

Rozšírením pôvodnej cintorínovej časti vznikne priestor pre 928 nových hrobov.

Tovarníky 26. februára (TASR) – Obec Tovarníky v okrese Topoľčany plánuje rozšírenie cintorína. Jeho súčasná plocha 8633 štvorcových metrov (m2) sa po realizácii projektu rozšíri o ďalších 6222 m2. „Rozšírenie je potrebné z dôvodu postupného napĺňania súčasnej kapacity cintorína. V rámci projektu budú vyriešené aj súčasné nedostatky, ktoré zaznamenáva jestvujúci stav cintorína,“ zdôvodnil potrebu realizácie projektu v projektovej dokumentácii starosta Marián Nováčik. Projekt je v štádiu posudzovania vplyvov na životné prostredie.

Pohrebisko je rozdelené prístupovou cestou na sekcie a rady, ktoré sú delené na jednotlivé hrobové miesta. Na konci hlavnej prístupovej cesty sa nachádzajú miesta pre uloženie urien. Jestvujúci stav cintorína zaznamenáva niekoľko nedostatkov, najmä porušenie hlavnej komunikácie tvorenej zámkovou dlažbou, nedostačujúce plochy určené pre kontajnerové státie, chýbajúce osvetlenie a značné poškodenie vysokej zelene spôsobujúce hlavne narúšanie komunikácií.

Rozšírením pôvodnej cintorínovej časti vznikne priestor pre 928 nových hrobov, z toho 478 jednohrobov a 450 miest pre dvojhrob. Na cintoríne pribudne 20 nových lavičiek, vybudované bude nové osvetlenie, záhradné hydranty, rozšíri sa manipulačná plocha tvorená zatrávňovacou dlažbou i výmera spevnenej plochy tvorenej zámkovou dlažbou i liatym betónom. Rozšírená časť cintorína bude nadväzovať na pohrebisko s domom smútku, prístupovú komunikáciu a existujúcu infraštruktúru areálu jestvujúceho cintorína.