Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Tradičné haluškové majstrovstvá si užijú na Horehroní

Ilustračné foto Foto: TASR/Roman Hanc

Celodenné gurmánske podujatie v Mýte pod Ďumbierom bude sprevádzať bohatý kultúrny program a tiež kuchárska show top šéfkuchára Vojta Artza.

Banská Bystrica 23. júla (TASR) – Tradičné a najstaršie Majstrovstvá sveta vo varení a jedení bryndzových halušiek sa v tomto roku neuskutočnia v meste pod Urpínom v amfiteátri, ako sa pôvodne plánovalo, ale v Mýte pod Ďumbierom, okres Brezno. V poradí XXI. ročník súťaže bude súčasťou Horehronského Gurmanfestu, ktorý sa uskutoční 1. augusta od 09.00 h v Mýto Ski Centre. Ako sa dnes na tlačovej besede zhodli organizátori, Klaster Horehronie a občianske združenie (OZ) Halušky, majstrovstvá konečne zavítajú aj na Horehronie, kde podobná akcia nie je.



"Klaster Horehronie funguje už šiesty rok a združuje všetky významné podnikateľské subjekty cestovného ruchu, niektoré obce a mestá Brezno a Tisovec. Vytvárame produkty pre návštevníkov regiónu Horehronie, medzi ktoré patria i podobné podujatia," uviedol Milan Gemzický, výkonný riaditeľ klastra.

"V tomto roku sme chceli pripraviť podujatie zamerané na prezentáciu gastronómie regiónu Horehronie s tým, že samotné stravovanie nebude riešené akousi jarmočnou formou, bufetmi, ale svoje kulinárske umenie predvedú reštaurácie našich hotelov Stupka, Bystrá, Partizán, a samozrejme nemôže chýbať ani Salaš Zbojská," dodal Gemzický.

Ako tiež poznamenal, prišlo im vhod, že súčasťou ich akcie budú haluškové majstrovstvá, ktoré po toľkých rokoch existencie majú svoju značku na trhu a ich organizátor OZ Halušky dlhoročné skúsenosti.

Na pravidlách tradičnej súťaže sa nič nemení, štvorčlenné družstvá musia uvariť 3,5 kilogramu halušiek a potom ich aj zjesť. Súťažiť v jedení bryndzových halušiek na čas môžu i jednotlivci. Na tých čaká kilogramová porcia tohto národného jedla Slovákov. V kategórii Jedák vyhrá ten, ktorý ich dostane do seba za čo najkratší čas. Svoj apetít predvedú aj milovníci žinčice. Víťazom v disciplíne Pijan sa stane ten, kto najrýchlejšie vypije liter tejto studenej pochúťky.

Celodenné gurmánske podujatie v Mýte pod Ďumbierom bude sprevádzať bohatý kultúrny program a tiež kuchárska show top šéfkuchára Vojta Artza.