Regióny

Tradičné veľkonočné jedlá postupne nahrádzajú moderné pokrmy

TASR, 26. marca 2016 16:00

Na rozdiel od ďalších slovenských regiónov chýbal na nitrianskych stoloch zemiakový šalát i ďalšie jedlá zo zemiakov.

Ilustračné foto. Foto: TASR/Alexandra Moštková
Nitra 26. marca (TASR) – Údená šunka, chlieb, chren, klobásy, slanina, vajíčka a koláče z kysnutého cesta patrili neodmysliteľne počas veľkonočných sviatkov na stoly rodín žijúcich v nitrianskom regióne. Chýbať nemohol makový, orechový a tvarohový závin, červené a biele víno. Na rozdiel od ďalších slovenských regiónov chýbal zemiakový šalát i ďalšie jedlá zo zemiakov.

„Pôvodné tradície veľkonočných sviatkov nielen v nitrianskom regióne, ale aj na Slovensku, sa vytrácajú a nahrádzajú ich zvyky udomácnené skôr v západných krajinách,“ tvrdí riaditeľka Nitrianskej organizácie cestovného ruchu Marta Hároniková. „Tradičných pečených barančekov, calty z kysnutého cesta, osúchy či záviny nahradili modernejšie jedlá,“ povedala. V bežných domácnostiach sa vytráca aj tradičné pletenie korbáčov či obradné umývanie na potoku, ktoré malo dievčatám zaručiť nápadníkov. Šibačka a oblievačka sú však podľa Háronikovej zvyky, ktoré sa v regióne zachovali.





Zdielať článok na FacebookPáči sa mi TERAZ.SK na facebooku
Staňte sa fanúšikom a sledujte dôležité správy priamo na FB

Viac článkov na tému:

Najnovšie články v rubrike

dnes 13:44

Pesničková súťaž Košický zlatý poklad pozýva autorov a interpretov
Košický zlatý poklad je zameraný na prezentáciu a propagáciu pôvodnej slovenskej populárnej hudby. Každoročne oslovuje priemerne 200 autorských tímov.

sk
dnes 13:33

Z Bratislavy sa bude od konca októbra lietať aj do Bangkoku
Cestujúci tak budú môcť podľa hovorkyne letiska Veroniky Ševčíkovej letieť do Thajska s prestupom v Dubaji.

sk
dnes 13:28

Svet automobilov a techniky spozná v Žiline 43 žiakov základných škôl
Cieľom Automobilovej Junior akadémie je ukázať mladým ľuďom, aké sú možnosti v oblasti techniky.

sk

Téma TASR





Používaním stránok TERAZ.SK súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.

Viac