Regióny

Tradičné veľkonočné jedlá postupne nahrádzajú moderné pokrmy

TASR, 26. marca 2016 16:00

Na rozdiel od ďalších slovenských regiónov chýbal na nitrianskych stoloch zemiakový šalát i ďalšie jedlá zo zemiakov.

Ilustračné foto. Foto: TASR/Alexandra Moštková
Nitra 26. marca (TASR) – Údená šunka, chlieb, chren, klobásy, slanina, vajíčka a koláče z kysnutého cesta patrili neodmysliteľne počas veľkonočných sviatkov na stoly rodín žijúcich v nitrianskom regióne. Chýbať nemohol makový, orechový a tvarohový závin, červené a biele víno. Na rozdiel od ďalších slovenských regiónov chýbal zemiakový šalát i ďalšie jedlá zo zemiakov.

„Pôvodné tradície veľkonočných sviatkov nielen v nitrianskom regióne, ale aj na Slovensku, sa vytrácajú a nahrádzajú ich zvyky udomácnené skôr v západných krajinách,“ tvrdí riaditeľka Nitrianskej organizácie cestovného ruchu Marta Hároniková. „Tradičných pečených barančekov, calty z kysnutého cesta, osúchy či záviny nahradili modernejšie jedlá,“ povedala. V bežných domácnostiach sa vytráca aj tradičné pletenie korbáčov či obradné umývanie na potoku, ktoré malo dievčatám zaručiť nápadníkov. Šibačka a oblievačka sú však podľa Háronikovej zvyky, ktoré sa v regióne zachovali.





Zdielať článok na FacebookPáči sa mi TERAZ.SK na facebooku
Staňte sa fanúšikom a sledujte dôležité správy priamo na FB

Viac článkov na tému:

Najnovšie články v rubrike

dnes 13:45

VIDEO: Deň kováčov v Košiciach je ukážkou tradičného remesla aj zábavy
Návštevníkov čaká bohatý kultúrny program. audio

sk
dnes 13:33

Únik plynu na Kopčianskej ulici v Bratislave si všimla mestská polícia
K poruche na plynovom vedení došlo pri bývalom mäsokombináte neďaleko obytných domov.

sk
dnes 13:13

O vzniku kaplnky v Bukovciach sa traduje príbeh so slepým chlapcom
V Bukovej hôrke, ktorá ležala pri ceste Jozefínka, sa usadili mnísi - baziliáni a vybudovali tu svoj kláštor. Vystavali chrám a neskôr aj kláštor. audio

sk

Téma TASR





Používaním stránok TERAZ.SK súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.

Viac