Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Od tragického výbuchu vo VOP Nováky uplynulo deväť rokov

Na snímke pamätník venovaný obetiam tragickej udalosti. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Tragédia, ako povedal novácky primátor Daniel Daniš, sa nezmazateľne zapísala do myslí i dejín mesta.

Nováky 2. marca (TASR) - Od tragického výbuchu vo Vojenskom opravárenskom podniku (VOP) Nováky, ktorý si vyžiadal osem obetí na ľudských životoch, dnes uplynulo deväť rokov. Tragicky zosnulých si preto uctili pietnou spomienkou v Novákoch pri pamätníku v Parku Š. Moyzesa.

"Jedna z najväčších tragédií v dejinách Slovenska sa nejakým spôsobom dotkla takmer každého. Tieto udalosti zahalené do čierneho závoja zmenia vždy veľa, a to najmä bezprostredne po nich. Dnes je už deväť rokov od havárie, čo je relatívne dlhý čas. A keď sa hovorí, že čas je najlepším lekárom a liekom na všetko, nemyslím, že to platí vždy a bez výnimky. Čas určite pomôže, ale ani on nevyrieši a predovšetkým nevylieči všetko," uviedol vo svojom príhovore štátny tajomník Ministerstva obrany SR Miloš Koterec.

Pripomenul, že VOP Nováky je od roku 2013 v dlhodobom prenájme a napriek rôznym hrozivým scenárom je podnik dnes stabilizovaný, zachovala sa v ňom a postupne aj zvýšila zamestnanosť, zlepšili sa jeho ekonomické výsledky. "Preto verím, že okrem toho sa zlepšili aj pracovné podmienky a eliminovali sa akékoľvek riziká potenciálnych nešťastí," podotkol.

Tragédia, ktorá sa stala pred deviatimi rokmi, ako povedal vo svojom príhovore novácky primátor Daniel Daniš, sa nezmazateľne zapísala do myslí i dejín mesta. "Má svoje miesto medzi kapitolami, ktoré už navždy budeme označovať ako smutné a bolestivé. Viem, že nijaké slová útechy nepomôžu najbližším, ktorým sa zo dňa na deň zrútil svet, keď prišli o svojich milovaných, nevyplnia prázdno, ktoré po nich zostalo. Ale život si vždy hľadá svoju cestu a my živí musíme žiť," poznamenal.

Pamiatku svojej tragicky zosnulej manželky si do Novák prišiel uctiť aj Jozef Kováč. Ako povedal, od tragédie uplynula dlhá doba, ale, samozrejme, čas takéto rany nezahojí. "Stále sa tá udalosť pripomína, hlavne v tom smere, že obžalovaní ešte neboli potrestaní, súdne pojednávania stále prebiehajú a ja verím, že spravodlivosti bude zadosťučinené a vinníci tejto tragédie budú potrestaní," doplnil.

Posledné pojednávanie s obžalovanými manažérmi, ktorí sú podľa prokuratúry vinní za výbuch, sa konalo vlani vo februári a samosudkyňa ho odročila na neurčito. "Termín pojednávania ešte nie je vytýčený," informoval dnes TASR hovorca súdov v Trenčianskom kraji Roman Tarabus.

Explózia presne nezisteného množstva výbušnej látky vo VOP Nováky, ku ktorej došlo 2. marca 2007, spôsobila deštrukciu delaboračnej haly a usmrtila osem pracovníkov. Mnohopočetné vážne zranenia utrpel jeden zamestnanec a ďalších 20 malo ľahšie zranenia. Spôsobená škoda na majetku VOP, ako aj ďalšom hnuteľnom a nehnuteľnom majetku, sa vyšplhala na viac ako dva milióny eur.