Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Traja košickí lekári uspeli v ankete TOP inovácie v zdravotníctve

UNLP, archívne foto Foto: TASR/František Iván

V odbore gastroenterológia zvíťazil E. Veselíny. Jenču a Gajdoša odmenili za úspešnú realizáciu rekonštrukcií častí lebky s použitím titánových implantátov vyrobených na mieru.

Košice 18. októbra (TASR) – Traja lekári Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura (UNLP) v Košiciach uspeli v celoslovenskej ankete TOP inovácie v zdravotníctve. Vyhlásili ju Zdravotnícke noviny, ktoré sa podľa hovorkyne UNLP v Košiciach Ladislavy Šustovej rozhodli zviditeľniť zaujímavé výkony či operácie, ktoré sa robia v slovenských zdravotníckych zariadeniach.

"Z množstva nominovaných zákrokov nemocníc z celého Slovenska sa prostredníctvom elektronického hlasovania do prvej desiatky dostali aj traja lekári z UNLP v Košiciach. Jedným z nich je Eduard Veselíny, ktorý získal celoslovenské víťazstvo v odbore gastroenterológia vďaka zavedeniu novej endoskopickej metódy vyšetrenia žlčových a pankreatických ciest. Celoslovenské víťazstvo v odbore neurochirurgia získali Andrej Jenča a Miroslav Gajdoš za úspešnú realizáciu rekonštrukcií častí lebky s použitím titánových implantátov vyrobených na mieru," uviedla Šustová.

Čo sa týka cholangioskopie - endoskopickej metódy vyšetrenia žlčových a pankreatických ciest podľa hovorkyne povie viac ako röntgen a šetrí pacienta aj lekárov. "Tenký cholangioskopický katéter sa cez pracovný kanál videoduodenoskopu zavádza priamo do žlčovodu alebo hlavného pankreatického vývodu. Táto metóda umožňuje priame vizuálne vyšetrenie štruktúr alebo iných defektov kontrastnej náplne a umožňuje priamu inšpekciu epitelu žlčovodov a pankreatického vývodu, odobratie bioptických vzoriek alebo realizáciu cytologických sterov pod priamou vizuálnou kontrolu," vysvetlila Šustová.

V ankete uspeli lekári z UNLP i za úspešnú realizáciu rekonštrukcií častí lebky s použitím titánových implantátov vyrobených na mieru. Voperovali ich pacientovi, ktorí si v lese poranil hlavu. "U tohto pacienta išlo o poranenie čelovej, spánkovej a temennej časti a nahradili sme 40 percent tváre," doplnil prednosta Kliniky stomatológie a maxilofaciálnej chirurgie Andrej Jenča.

Implantáty pre pacientov UNLP vznikajú v spolupráci s Katedrou biomedicínskeho inžinierstva a merania Strojníckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach. "Postaral sa o to vedecko-odborný tím pozostávajúci zo zamestnancov Lekárskej fakulty, UNLP a taktiež z Technickej univerzity. Zásluhu na tom má najmä dopytovo-orientovaný projekt Centrum excelentnosti biomedicínskych technológií na Klinike stomatológie a maxilofaciálnej chirurgie v mojom zastúpení a Neurochirurgická klinika v zastúpení Miroslava Gajdoša," dodal Jenča.