Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Transplantológovia si svätou omšou uctia zosnulých darcov orgánov

Ilustračný záber. Foto: TASR/AP

Svojím nečakaným odchodom totiž umožnili žiť nevyliečiteľne chorým pacientom.

Banská Bystrica 24. novembra (TASR) – V Katedrále sv. Františka Xaverského v Banskej Bystrici si v nedeľu 3. decembra o 18.00 h tichou spomienkou a modlitbou uctia odborníci z Transplantačného centra pri Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici pamiatku zosnulých darcov orgánov. Svojím nečakaným odchodom totiž umožnili žiť nevyliečiteľne chorým pacientom. TASR o tom v piatok informovala hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje.

"Ten, kto si dlhodobým trápením nevyliečiteľnej choroby prešiel, vie povedať, ako sa jeho život po transplantácii výrazne zmenil k lepšiemu a koľko rokov plnohodnotnejšieho života mu darca daroval. Jeden človek môže darovaním orgánov zachrániť až sedem životov. Na Slovensku ročne pomôže transplantácia desiatkam pacientov, ktorí by inak zomreli," konštatovala Maťašeje.

Podľa nej povedomie verejnosti je o problematike darcovstva orgánov stále nízke a hoci na Slovensku môže byť darcom podľa platnej legislatívy každý, kto za svojho života neprejavil nesúhlas, lekári transplantačných centier si súhlas z etických dôvodov od rodiny vždy žiadajú. Neraz sa stretávajú s odmietnutím.

"Bez orgánov niet transplantácií. Veríme, že šírenie osvety pomôže v oveľa vyššej miere Slovákom stotožniť sa s výzvou transplantológov: Neberte si svoje orgány do neba, nebo vie, že ich potrebujeme tu na Zemi," dodala hovorkyňa.