Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

VIDEO: Podujatie Urban 2016 otvorilo pivnice na Tokaji

Na snímke návštevníci degustujú víno vo firme J&J Ostrožovič vo Veľkej Tŕni 28. mája 2016. Foto: TASR - Roman Hanc

Záujemcovia mohli navštíviť každú pivnicu a ochutnať celú škálu vín, ktoré sa v regióne robia.


Trebišov 28. mája (TASR) – Pri príležitosti sviatku svätého Urbana sa dnes na Zemplíne uskutočnil 9. ročník prehliadky pivníc spojený s ochutnávkou tokajských vín. Ľudia mohli navštíviť pivnice vo Veľkej Tŕni, Malej Tŕni a Viničkách.

"Ide o to, aby sa ľudia zoznámili s regiónom Tokaj, ochutnali z mladých vín, ročníka 2015, ale samozrejme aj vína staršieho dáta," uviedol pre TASR vinár Jaroslav Ostrožovič.

Záujemcovia mohli navštíviť každú pivnicu a ochutnať celú škálu vín, ktoré sa v regióne robia. Čo sa týka úrody, rok 2015 bol podľa Ostrožoviča veľmi dobrý. Trocha ich však potrápilo sucho. "Dážď prišiel, ale až posledný týždeň v septembri, takže úroda bola dobrá, akurát bola trocha nižšia výťažnosť kvôli suchu," povedal s tým, že kvalitu vína to neovplyvnilo. "Naše odrody majú vyšší potenciál kyselín, takže tie vína sú svieže. Bohužiaľ, sucho spôsobilo, že putňové vína z roku 2015 nebudú, ale čo sa týka odrodových vecí, tak sú pekné, voňavé," priblížil.

Ako ďalej uviedol, tento rok má zatiaľ veľmi priaznivý vývoj. "Dokonca by som si dovolil tvrdiť, že je lepší ako 2015, nakoľko v máji nám spadlo aj nejakých 80 mm zrážok v priebehu mesiaca a bol aj relatívne chladný. Násada strapcov je veľmi dobrá, samozrejme, tá chladná vlna, ktorá postihla západnú a strednú časť Slovenska, nedošla až na východ. Dá sa povedať, mrazy končili niekde okolo Košíc, takže celá Východoslovenská nížina vrátane Tokaja je bez významného mrazového postihnutia," dodal Ostrožovič.