Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

Trebišovskí Rómovia si v osade uctili Veľký piatok krížovou cestou

Krížová cesta v trebišovskej rómskej osade na Veľký piatok 6. apríla 2012. V čele sprievodu kráčal rímskokatolícky kňaz Jozef Gnip z trebišovského farského úradu. Foto: TASR/Roman Hanc

Rómom v predveľkonočnom období postavili do osady aj kríž, ktorý posvätili.

Trebišov 6. apríla (TASR) - Stovky trebišovských Rómov sa dnes zúčastnili pobožnosti krížovej cesty, ktorú priamo v ich osade viedol rímskokatolícky kňaz Jozef Gnip z kostola Návštevy Panny Márie v Trebišove.

Išlo o prvú takúto udalosť, prišlo viac Rómov, ako kňaz očakával. Krížová cesta viedla pomedzi príbytky v osade. Kresťania na celom svete si dnes pripomínajú Veľký piatok, deň Ježišovho umučenia.

Galéria: Krížová cesta v rómskej osade





"Cítim sa zodpovedný aj za týchto svojich veriacich, ktorí žijú tu, v rómskej osade. Mali by takisto vnímať túto skutočnosť, že Ježiš za nich zomrel, pre ich spásu," vysvetlil TASR Jozef Gnip. Účasť ho milo prekvapila, aj keď povedal, že o ňu mu vôbec nešlo. Od Rómov skôr chcel, aby vnímali posvätnosť Veľkého piatku. "Ich viera je naturálna, majú ju v sebe, takú možno prirodzenejšiu," dodal.

Tu bude player


Rómom v predveľkonočnom období postavili do osady aj kríž, ktorý posvätili.

Kňaz Gnip vysvetlil, že tak získali akési kultové miesto, kde sa môžu modliť a oslavovať Boha. "Chceme im poskytnúť aspoň takéto provizórne miesto, kde sa môžu modliť, prežehnávať." Rómov podľa neho vidieť aj v Trebišove, ako sa modlia, či zapaľujú sviečky. Kostol v osade nemajú, každú sobotu však slávia vo vyhradenej budove svätú omšu.

"Cítim sa zodpovedný, aby som pre tých ľudí čosi urobil, aby som priblížil osobu Ježiša Krista," zdôraznil Gnip.