Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

Správa ciest Trenčianskeho kraja má novú techniku za 2,1 milióna eur

Na snimke vľavo predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška odovzdáva kľúče od auta zamestnancovi Správy ciest Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) počas slávnostného odovzdania novej techniky do užívania, 15. marca 2024 v Trenčíne. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Financie na obnovu techniky vyčlenil TSK vo svojom rozpočte.

Trenčín 15. marca (TASR) - Správa ciest Trenčianskeho samosprávneho kraja (SC TSK) má k dispozícii novú techniku na údržbu ciest v kraji v hodnote viac ako 2,1 milióna eur. Jednotlivé cestmajsterstvá majú od piatka k dispozícii sypače, traktory, kosačky, úžitkové automobily či ďalšiu nadstavbovú techniku.

Financie na obnovu techniky vyčlenil TSK vo svojom rozpočte. Stroje obstarali ešte vlani. "Ide o štyri posypové nadstavby s radlicami, štyri podvozky Tatra, na letnú údržbu ide o tri traktory aj s kosami, unimog s rôznymi nadstavbami, ako i dva elektromobily, ktoré pôjdu na rôzne cestmajsterstvá," konkretizoval predseda TSK Jaroslav Baška. Z minuloročnej várky techniky ide podľa neho i o ďalšie dva úžitkové automobily, ktoré bude mať SC TSK k dispozícii v apríli.
Na snímke nová technika určená pre zamestnancov Správy ciest Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) počas slávnostného odovzdania do užívania 15. marca 2024 v Trenčíne.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa

"Nová technika má univerzálne využitie. Sú to nadstavby, ktoré sa dajú používať v zime na zimný posyp a v lete na opravy asfaltovou zmesou," povedal riaditeľ SC TSK Radovan Karkuš. Univerzálne využitie má podľa neho i unimog, ku ktorému SC zakúpila dve nadstavby na zimný posyp a zametanie, pričom plánuje obstarať i ďalšie. "Aj vďaka tomuto nákupu sa zvýši efektivita údržby, zvýši sa i bezpečnosť pre zamestnancov, keďže ide o bezpečnejšie stroje, ako staré autá," skonštatoval Karkuš.

Predseda komisie dopravy pri Zastupiteľstve TSK Jozef Stopka vyčíslil, že kraj investoval do obnovy techniky pre cestárov v posledných piatich rokoch viac ako desať miliónov eur, ďalších šesť až sedem miliónov eur podľa neho ide na súvislé opravy ciest v kraji.

Krajská samospráva plánuje v tomto roku dokončiť z fondov Európskej únie rekonštrukciu cesty Veľké Uherce - Skýcov, pripravuje tiež projektové dokumentácie na rekonštrukciu ďalších ciest, či už ide o komunikácie v Myjavskom, Ilavskom, Trenčianskom a Prievidzskom okrese, priblížil Baška. Kraj má podľa neho záujem zrekonštruovať í sídlo SC TSK z Environmentálneho fondu, investovať chce i do prístreškov pre techniku a posypový materiál na cestmajsterstvách a do dielní v cestmajsterstve v Myjave.

TSK má v majetku 1500 kilometrov ciest druhej a tretej triedy, SC TSK spravuje na základe zmluvy i ďalších 300 kilometrov ciest prvej triedy.