Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Trenčianski vodohospodári pripomenú verejnosti hodnotu vody

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Trenčianska vodohospodárska spoločnosť bude vo svojom chemickom laboratóriu zdarma robiť rozbory vody na stanovenie obsahu dusičnanov vo vode.

Trenčín 22. marca (TASR) – Trenčianska vodohospodárska spoločnosť (TVS) dnes v rámci Svetového dňa vody pripomenie hodnotu vody pre verejnosť niekoľkými podujatiami. TASR o tom informovala PR manažérka TVS Beáta Plíhalová.

Podľa Plíhalovej TVS umožní verejnosti exkurziu do čistiarne odpadových vôd, bude vo svojom chemickom laboratóriu zdarma robiť rozbory vody na stanovenie obsahu dusičnanov vo vode.

"TVS spolufinancuje environmentálny vzdelávací projekt pre deti s názvom Daj si vodu z vodovodu a zamestnanci spoločnosti pravidelne darujú krv v rámci podujatia Kvapka krvi nad kvapkou vody," uviedla Plíhalová.

Ako dodala, v dnešný Svetový deň vody je vhodné pripomenúť si naozaj mimoriadnu dôležitosť a význam vody pre ľudstvo, zamyslieť sa nad tým, aká je voda vzácna a dôležitá a uvedomiť si, že je pre nás zaväzujúce chrániť ju pre ďalšie generácie. "Ľudstvo doposiaľ napriek rozmachu vedy a techniky nedokázalo nájsť látku, ktorá by ju primerane ako požívatinu nahradila," doplnila.



Ľudia hromadne využívali bezplatný rozbor vody




Tu bude player


Za Svetový deň vody vyhlásilo 22. marec Valné zhromaždenie OSN v roku 1992 na konferencii v Riu de Janiero. Oslavuje sa od roku 1993 a dôvodom je skutočnosť, že viac ako miliarda ľudí na Zemi nemá prístup k pitnej vode a trpí jej nedostatkom. Členské krajiny vyzvali, aby tento deň venovali konkrétnym aktivitám, ktoré podporia informovanosť verejnosti o nenahraditeľnom význame vody.