Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Regióny

Trenčiansky grafikon MHD potrebuje aktualizáciu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Súčasný cestovný poriadok vznikol pred ôsmimi rokmi.

Trenčín 3. mája (TASR) - Autobusy mestskej hromadnej dopravy (MHD) v Trenčíne začnú ešte tento rok premávať podľa nového grafikonu. Súčasný cestovný poriadok vznikol pred ôsmimi rokmi a je už nevyhnutná jeho výrazná aktualizácia. Informovala o tom trenčianska hovorkyňa Erika Ságová.

Tvorbe nového grafikonu podľa nej predchádzala dôkladná analýza a vyhodnotenie dát o vyťaženosti jednotlivých liniek. Verejná prezentácia novej koncepcie bude 15. mája v Kultúrno-kreatívnom centre Hviezda.

"Mesto v spolupráci so združením Doprava na Považí posudzovalo viac ako 3,5 milióna záznamov o predaných cestovných lístkoch a viac ako 150.000 záznamov z palubných počítačov v autobusoch. Tieto dáta pomôžu nájsť odpoveď na otázku, ako by mal vyzerať nový grafikon MHD," uviedla hovorkyňa.

V Trenčíne pribudli obchodné centrá, výrazne sa zmenil i železničný grafikon. Cestovný poriadok MHD musí na zmeny reagovať. Odborníci z Dopravy na Považí skúmali záznamy o vyťaženosti jednotlivých spojov, analyzovali počty predaných lístkov aj meškania autobusov.

"Súčasťou posudzovania aktuálneho stavu bola aj analýza dostupnosti zastávok, dochádzky do škôl, práce či zdravotníckych zariadení a tiež prieskum rozvojových oblastí mesta," vysvetľuje Michal Mazánik z Dopravy na Považí.

Okrem dát projektanti nového grafikonu vychádzajú aj z rozhovorov s vodičmi, pracovníkmi dopravcu. Návrh grafikonu prerokujú s poslancami i verejnosťou.