Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Trenčiansky kraj má 30 nových autobusov

Slávnostné odovzdanie 30 nových autobusov pre prímestskú dopravu pre SAD Prievidza, a. s., v pondelok v Prievidzi 27. júna 2016. Foto: TASR - Alexandra Moštková

Nové autobusy budú rozmiestnené v okresoch Prievidza, Partizánske a Bánovce nad Bebravou.

Prievidza 27. júna (TASR) - Cestujúci prímestskou dopravou v rámci trojice okresov Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) môžu využívať 30 nových autobusov. Investícia do obnovy vozového parku zmluvného dopravcu TSK - SAD Prievidza predstavuje takmer päť miliónov eur. Informovali dnes o tom na brífingu v Prievidzi generálny riaditeľ a člen predstavenstva SAD Prievidza, a.s., Michal Danko a predseda TSK Jaroslav Baška.

"Obstarali sme nových 30 autobusov, v štruktúre štyri 12-metrové autobusy, 12 nízkopodlažných typu Iveco Crossway a ostatné sú deväť a polmetrové určené do vzdialenejších obcí na trasy, kde je menej cestujúcich," uviedol Danko.

Doplnil, že priemerný vek vozového parku u prepravcu v rámci prímestskej dopravy, ktorý v súčasnosti zahŕňa 167 autobusov, sa zakúpením nových vozidiel znížil z viac ako osem rokov na šesť.

"Som veľmi rád, že tie jednotlivé SAD-ky, ktoré zabezpečujú výkony vo verejnom záujme, čo sa týka prímestskej autobusovej dopravy, pravidelne obnovujú autobusový park. V prvom rade sa zvyšuje kvalita cestovania, samozrejme aj úroveň, nejakým spôsobom aj kultúra cestovania, ale čo je najdôležitejšie, je asi zvyšovanie bezpečnosti prepravovaných osôb," skonštatoval predseda TSK.

Nové autobusy budú rozmiestnené v okresoch Prievidza, Partizánske a Bánovce nad Bebravou. Investícia predstavuje takmer päť miliónov eur. SAD Prievidza ju financovala z úveru, pričom TSK ju bude počas niekoľkých rokov postupne splácať.

"Snažíme sa stále v nejakej perióde obnovovať tento vozidlový park, aby sme išli jednak s dobou, aby sme umožnili moderné trendy ako je klimatizácia, wifi, iné záležitosti. Napríklad GPS systém umožňuje aj dispečingu, aby vedel, kde sa autobus nachádza a v spolupráci s elektronickou pokladnicou vieme v každom čase, koľko je cestujúcich v danom vozidle," dodal generálny riaditeľ SAD Prievidza.