Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Trenčiansky kraj chce budúci rok dostavať operačné sály v Bojniciach

Ilustračná snímka. Foto: TASR – František Iván

Kraj má v pláne začať aj s prípravou investície, ktorá sa týka dokončenia 12 rokov rozostavaných operačných sál, ako aj rekonštrukcie lôžkového monobloku.

Bojnice 25. januára (TASR) - Viac ako milión eur investuje tento rok do Nemocnice s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach jej zriaďovateľ Trenčiansky samosprávny kraj (TSK). Financie vyčlenil vo svojom tohtoročnom rozpočte a poputujú na zakúpenie techniky či informačného systému. Ďalšie financie, ktoré kraj ušetril za posledné obdobie, chce uvoľniť aj na začatie dostavby operačných sál.

"Tento rok máme naplánované investície vo výške 1,3 milióna eur, na nový nemocničný informačný systém, na nákup nového CT prístroja, ktorý táto nemocnica naozaj potrebuje," uviedol predseda TSK Jaroslav Baška. Na nákup CT prístroja vyčlenil kraj vo svojom rozpočte 700.000 eur, na nákup nemocničného informačného systému 312.621 eur. Ďalších 70.000 eur chce TSK získať z Operačného programu Kvalita životného prostredia na zvýšenie energetickej efektívnosti v budovách tohto zdravotníckeho zariadenia.

Ako ďalej priblížil Baška, TSK má v pláne začať aj s prípravou investície, ktorá sa týka dokončenia 12 rokov rozostavaných operačných sál, ako aj rekonštrukcie lôžkového monobloku. "Keďže Trenčiansky samosprávny kraj posledné dva roky veľmi dobre hospodári, tak sa nám podarilo ušetriť nemalé finančné prostriedky. Priebežne je to tak, že do rozpočtu prevedie kraj z minulého roka nejakých päť alebo šesť miliónov eur a navrhne poslancom, aby okolo tých päť miliónov eur išlo už tento rok na dokončenie chirurgických operačných sál a lôžkových oddelení s tým, že budúci rok to chceme aj reálne celé spustiť," avizoval.

V uplynulých dvoch rokoch TSK investoval do hornonitrianskej nemocnice sumu 500.000 eur, z nich 400.000 eur išlo na oddelenie anesteziológie a intenzívnej medicíny a zvyšných 100.000 eur na zlepšenie podmienok v nemocnici.