Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

TRENČÍN ONLINE: Baška zostáva predsedom VÚC

Na snímke kandidát na predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška (uprostred) reaguje na zverejnené neoficiálne výsledky volieb do orgánov samosprávnych krajov Štatistickým úradom SR 5. novembra 2017 v Trenčíne. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Sledujte spolu s nami všetko, čo sa počas volebného dňa a po ňom deje v Trenčianskom kraji.

Trenčín 4./5. novembra (Teraz.sk/TASR) - O 47 kresiel v Zastupiteľstve Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) by malo v sobotných (4.11.) regionálnych voľbách zabojovať 271 kandidátov. Z pôvodne odovzdaných 276 kandidačných listín nezaregistrovala krajská volebná komisia Ferdinanda Vavríka vo volebnom obvode Púchov a Pavla Šrámeka vo volebnom obvode Trenčín. Jeden kandidát na poslanca sa kandidatúry vzdal, dvoch odvolala strana. Teraz.sk sleduje voľby v Trenčianskom samosprávnom kraji ONLINE.

VŠETKY VOLEBNÉ ONLINY NÁJDETE TU


20:00

Náš ONLINE sa končí, ďakujeme, že ste volebný víkend sledovali spolu s nami. Redakcia Teraz.sk


16:50



16:40

PREČÍTAJTE SI VIAC O SVOJOM PREDSEDOVI


11:53

Najvyššia volebná účasť v TSK bola vo volebnom obvode Púchov

V sobotných (4. 11.) voľbách do regionálnych samospráv sa priemerná účasť voličov v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) vyšplhala na 26,32 percenta. V porovnaní s voľbami v roku 2013 (17,37 percenta) stúpla o 8,95 percenta.

Po Trnavskom samosprávnom kraji (24,74 percenta) bola druhá najnižšia spomedzi slovenských krajov. Vyplýva to z konečných neoficiálnych výsledkov regionálnych volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Najvyššia priemerná účasť voličov bola vo volebnom obvode Púchov (31,25 percenta). Nasledovali volebné obvody Trenčín (28,45), Považská Bystrica (27,12), Bánovce nad Bebravou (26,83), Ilava (25,89), Prievidza (25,42), Partizánske (24,71) a Nové Mesto nad Váhom (22,99). Najnižšia volebná účasť bola vo volebnom obvode Myjava (22,66).

10:42

Nové zastupiteľstvo Trenčianskeho kraja omladlo a zmužnelo

V novom zastupiteľstve Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) bude v porovnaní s predchádzajúcim menej žien, priemerný vek poslancov klesol.

Priemerný vek Zastupiteľstva TSK, ktoré sa kreovalo v roku 2013, bol 49 rokov, nový poslanecký zbor omladol na 47,55 roka. Najstarší i najmladší poslanec je z okresu Prievidza. Najstarším je 69-ročný Mohamed Hemza, najmladším 29-ročný Miroslav Žiak.

Žiadnu ženu nebude zastupovať Púchovský a Trenčiansky okres, naopak, komplet ženské zloženie „dodal“ do zastupiteľstva okres Bánovce nad Bebravou.

9:34

V zastupiteľstve TSK bude 18 nových poslancov, 29 mandát obhájilo.

Zo 45 poslancov, ktorí sedeli v poslaneckých laviciach zastupiteľstva Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK), obhájilo svoje pozície 29.

V novom 47-člennom regionálnom parlamente sa objaví 18 nových tvárí.

V rovnakom zložení, ako v minulom volebnom období, budú v zastupiteľstve pracovať poslanci za okresy Bánovce nad Bebravou, Ilava a Myjava.

K zmene jediného poslanca došlo v okresoch Nové Mesto nad Váhom, Považská Bystrica a Partizánske.

9:21

J. BAŠKA na Facebooku



8:07

J. BAŠKA: Výsledok volieb nie je len môj, ale všetkých ľudí okolo mňa



7:22

V regionálnom parlamente TSK bude najviac nezávislých poslancov

V 47-člennom zastupiteľstve Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) bude v nasledujúcom päťročnom volebnom období najviac poslancov, ktorí kandidovali ako nezávislí. V regionálnom parlamente obsadia 22 kresiel. Vyplýva to z konečných neoficiálnych výsledkov, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Celkovo mohlo v TSK voliť 493.851 ľudí, volebná účasť dosiahla 26,32 percenta.

Post predsedu TSK obhájil Jaroslav Baška (Smer-SD, SNS, Most-Híd, SZ) so ziskom 49,98 percenta hlasov.

02:36
Jaroslav Baška v tohtoročných voľbách obhájil svoj post predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) so ziskom 49,98 percenta hlasov. Vyplýva to z konečných neoficiálnych výsledkov, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

„Výsledok nie je len môj, je to výsledok aj všetkých ľudí, ktorí boli okolo mňa počas štyroch rokov. Chcem poďakovať rodine a všetkým, ktorí boli celé štyri roky pri mne. Veľmi si to vážim, človek sám nikdy nič neurobí,“ skonštatoval Baška.

2:32
Na snímke kandidát na predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška s bicyklom reaguje na zverejnené neoficiálne výsledky volieb do orgánov samosprávnych krajov.
Foto: TASR


2:18
Výsledky volieb predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) je očakávaný, pretože kraj je tradičnou baštou strany Smer-SD. V reakcii na víťazstvo úradujúceho predsedu TSK Jaroslava Bašku to povedala kandidátka na predsedu Renáta Kaščáková (SaS, OĽaNO, KDH, OKS, NOVA, Zmena zdola).

01:17
Doterajší predseda Jaroslav Baška naďalej vedie v tohtoročných krajských voľbách v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK), kde už spočítali viac ako 90 percent hlasov. Aktuálne je na prvom mieste so ziskom 50,62 percenta.
Na druhom mieste nasleduje Renáta Kaščáková (24,62 percenta), prvú trojku uzatvára Štefan Škultéty (13,55 percenta).
Vyplýva to z priebežných výsledkov volieb do vyšších územných celkov, ktoré zverejňuje Štatistický úrad SR. V TSK je momentálne spočítaných 91,17 percenta okrskov.

0:37
Doterajší predseda Jaroslav Baška naďalej vedie v tohtoročných krajských voľbách v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK), kde už spočítali dve tretiny hlasov. Aktuálne je na prvom mieste so ziskom 51,34 percenta.
Na druhom mieste nasleduje Renáta Kaščáková (24,30 percenta), prvú trojku uzatvára Štefan Škultéty (13,11 percenta).
Vyplýva to z priebežných výsledkov volieb do vyšších územných celkov (VÚC), ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR. V TSK je momentálne spočítaných 66,71 percenta okrskov.


0:19
Doterajší predseda Jaroslav Baška naďalej vedie v tohtoročných krajských voľbách v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK), kde už spočítali polovicu hlasov. Aktuálne je na prvom mieste so ziskom 52,90 percenta.
Na druhom mieste nasleduje Renáta Kaščáková (23,39 percenta), prvú trojku uzatvára Štefan Škultéty (12,66 percenta).
Vyplýva to z priebežných výsledkov volieb do vyšších územných celkov, ktoré zverejňuje Štatistický úrad SR. V TSK je momentálne spočítaných 50,77 percenta okrskov.

SOBOTA 4. NOVEMBRA



23:57
Podľa predvolebných prieskumov traja najvážnejší kandidáti na post predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja čakajú na výsledky regionálnych volieb vo svojich volebných štáboch v Trenčíne.

23:45
Jaroslav Baška naďalej vedie v tohtoročných krajských voľbách na post predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK). Po sčítaní takmer štvrtiny hlasov zatiaľ získal 56,76 percenta.
Na druhom mieste nasleduje Renáta Kaščáková (21,18 percenta), prvú trojku uzatvára Štefan Škultéty (11,26 percenta).
Vyplýva to z priebežných výsledkov volieb do vyšších územných celkov (VÚC), ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR. V TSK je zatiaľ spočítaných 24,30 percenta okrskov.


23:35
Jaroslav Baška zatiaľ vedie v tohtoročných krajských voľbách na post predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) so ziskom 60,96 percenta.
Na druhom mieste nasleduje Renáta Kaščáková (19,37 percenta), prvú trojku uzatvára Štefan Škultéty (10,66 percenta).
Vyplýva to z priebežných výsledkov volieb do vyšších územných celkov (VÚC), ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR. V TSK je zatiaľ spočítaných 11,6 percenta okrskov.



22:33
Priebeh sobotných volieb v Trenčianskom kraji je doposiaľ pokojný, Volebná komisia Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) nezaznamenala podnety či porušenie zákona, povedala pre TASR jej predsedníčka Marta Šajbidorová.

V Lubine v okrese Nové Mesto nad Váhom skolaboval člen okrskovej volebnej komisie, jeho stav je stabilizovaný.

22:00
Volebné miestnosti sa zatvorili v siedmich krajoch. V Trenčianskom voľby pokračujú do 23:15.

20:33

S prerušením dodávky elektriny do Hornej Súče, Dolnej Súče, Hrabovky a časti obce Skalka nad Váhom preveruje polícia podozrenie zo spáchania trestného činu poškodzovania verejnoprospešného zariadenia.

Volič upravuje hlasovacie lístky vo volebnej miestnosti v obci Dolná Súča počas volieb do orgánov samosprávnych krajov po obnovení výpadku elektrického prúdu 4. novembra 2017. Voľby v troch obciach Horná Súča, Dolná Súča a Hrabovka v Trenčianskom okrese boli pre výpadok elektrického prúdu prerušené. Elektrický prúd je už obnovený, voľby tu však budú pokračovať do 23:15 hod.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


20:09

Volebné miestnosti v niekoľkých obciach Trenčianskeho kraja zostanú podľa informácií otvorené do 23.15 h. V kraji sa o ten čas predĺži aj volebné moratórium.

19:41

VOĽBY PREDĹŽIA ZREJME O HODINU: K výpadku došlo po havárii auta

Štátna volebná komisia aktuálne rieši otázku výpadku elektriny v niekoľkých obciach v Trenčianskom kraji. Zapisovateľka komisie Eva Chmelová uviedla, že k výpadku došlo po havárii nákladného auta.

Je podľa nej predčasné hovoriť, ako sa vec bude riešiť, ale platí, že tam, kde nejde elektrina, sa volebné miestnosti zatvoria neskôr ako o 22.00 h. A to presne o toľký čas, koľko elektrina nešla. V tomto prípade je to podľa Chmelovej okolo hodiny.


19:15

V KROJOCH ZATIAĽ NEPRIŠLI

V čilejkárskej obci Podlužany zatiaľ odvolilo približne 25% voličov.

Pre čilejkársku obec je známe, že sa tu udržiava tradícia Tekovského regiónu. Tá sa prezentuje najmä nosením tradičných krojov aj v bežnom živote. "Zatiaľ však nikto v kroji voliť neprišiel, aj keď to bolo zvykom. Možno sem takto oblečený ešte niekto príde," dodal predseda okrskovej komisie v Podlužanoch.

19:00

VOĽBY ZREJME PREDĹŽIA O ČAS VÝPADKU PRÚDU

„Máme informáciu, že v obciach Horná Súča, Dolná Súča a Hrabovka vypadlo vysoké napätie, vyzerá to tak, že celá dolina je bez elektriny. Elektrina vypadla o 18.10 h, týka sa to deviatich volebných okrskov – dvoch v Dolnej Súči, jedného v Hrabovke a šiestich v Hornej Súči,“ priblížila zapisovateľka Obvodnej volebnej komisie Trenčín Ľubica Držková.

Členovia obvodnej volebnej komisie momentálne konzultujú s okrskovými volebnými komisiami technické otázky týkajúce sa prerušenia volieb. Ako informovala zapisovateľka Krajskej volebnej komisie v Trenčíne Zuzana Martináková, voľby v postihnutých okrskoch sa musia predĺžiť o čas, na koľko budú prerušené.

18:46

ZOSTALI BEZ PRÚDU

V obciach Horná Súča, Dolná Súča a Hrabovka v Trenčianskom okrese vypadol elektrický prúd. Výpadok sa týka deviatich volebných okrskov. Voľby sa budú musieť v týchto okrskoch predĺžiť o čas výpadku elektriny. Informovala zapisovateľka Obvodnej volebnej komisie Trenčín Ľubica Držková.

16:04

DRUHÉ VOĽBY

Už druhýkrát v priebehu mesiaca prichádzajú v sobotu obyvatelia Malých Hostí v okrese Bánovce nad Bebravou k volebnej urne. V polovici októbra si tam totiž v doplňujúcich voľbách volili starostu obce.

Pre dvojicu volieb v priebehu pár týždňov menej práce v obci nemali, povedala pre TASR členka okrskovej volebnej komisie Ivana Galbavá, ktorá bola v komisii i na doplňujúcich voľbách. "Vždy sú iné materiály a hlavne tieto voľby idú už podľa novej právnej úpravy, ale tie predtým, na starostu, išli podľa starej. Myslím si, že máme tak rovnako práce. Žiadny rozdiel podľa mňa nebol. Aj miestnosť sa pripravovala narovnako, lebo medzitým tu bola nejaká akcia."

17:17

V najmenších obciach Trenčianskeho samosprávneho kraja chodia ľudia voliť v pravidelných intervaloch





15:02

KOLAPS VO VOLEBNEJ MIESTNOSTI

V obci Lubina v okrese Nové Mesto nad Váhom skolaboval člen okrskovej volebnej komisie. Zdravotní záchranári ho odviezli do nemocnice.

Ako TASR informoval starosta obce Lubina Martin Beňatinský, išlo o staršieho, ale vitálneho muža. „Záchranka ho odviezla do nemocnice v Novom Meste nad Váhom, podľa posledných informácií je už stabilizovaný a nie je ohrozený jeho život. Išlo o bežnú slabosť, ktorú ľudia v takomto veku pravdepodobne mávajú,“ doplnil starosta.



15:00

Obec v Trenčianskom kraji očakáva vyššiu účasť ako pred štyrmi rokmi

Volebná účasť v Počarovej, jednej z najmenších obcí Považskobystrického okresu, bude zrejme vyššia ako v regionálnych voľbách pred štyrmi rokmi.

Kým v roku 2013 hlasovalo v regionálnych voľbách v Počarovej zo 108 oprávnených voličov iba 18 (volebná účasť 16,67 percenta), v sobotu prišlo už dopoludnia k urnám približne 15 percent voličov.

„Voliť chodia najmä starší voliči, ale odvolilo už aj niekoľko prvovoličov. O túto obec nemá nikto záujem, iba pred voľbami. Preto sú aj voliči skeptickí,“ skonštatovala predsedníčka tamojšej okrskovej volebnej komisie Jana Kasmanová.


13:31

PRACOVNÁ VOLEBNÁ SOBOTA v obci Uhrovské Podhradie

Na snímke obyvatelia upratujú v obci Uhrovské Podhradie, kde je zapísaných len 37 voličov počas volieb do orgánov samosprávnych krajov 4. novembra 2017.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


13:30

ABY NEPOMRZLI


Na snímke členka okrskovej volebnej komisie prikladá do piecky vo volebnej miestnosti obci Uhrovské Podhradie počas volieb do orgánov samosprávnych krajov 4. novembra 2017.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


13:26

VOLIČ Z NOVEJ LEHOTY: Župani by sa mali viac starať

Ľubomír Kováčik je jedným z mála obyvateľov obce Nová Lehota, ktorí prišli v sobotu 4. novembra 2017 k voľbám do orgánov samosprávnych krajov.

Podľa jeho slov by sa mali predsedovia samosprávnych krajov o jednotlivé regióny viac starať. Problém obce Nová Lehota vidí aj v tom, že patrí do okresu Nové Mesto nad Váhom a nie do okresu Piešťany.


12:34
V najmenších obciach TSK chodia ľudia voliť v pravidelných intervaloch - komisia registruje jedného voliča za hodinu.

V Uhrovskom Podhradí si krátila volebná komisia chvíľu pred budovou kultúrneho domu. Podľa slov jej predsedu Jána Hederu v časovom rozmedzí hodiny príde vždy jeden volič, pričom celkovo ich majú v zozname 37.

Na snímke členovia okrskovej volebnej komisie čakajú na voličov pred volebnou miestnosťou obci Uhrovské Podhradie počas volieb do orgánov samosprávnych krajov 4. novembra 2017.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


12:06

VOĽBY SA ZAČALI AJ V SERIÁLOVEJ OBCI NOVÁ LEHOTA

Na snímke volebná miestnosť v budove obecného úradu počas volieb do orgánov samosprávnych krajov v obci Nová Lehota, ktorá je známa vďaka seriálu Horná Dolná 4. novembra 2017.
Foto: TASR - Martin Palkovič


Na snímke členovia okrskovej volebnej komisie počas volieb do orgánov samosprávnych krajov v obci Nová Lehota, ktorá je známa vďaka seriálu Horná Dolná 4. novembra 2017.
Foto: TASR - Martin Palkovič


11:54

S PRENOSNOU SCHRÁNKOU ABSOLVUJÚ AJ DLHŠIE CESTY

V rázovitej prihraničnej obci Horná Mariková v Považskobystrickom okrese požiadalo o voľbu do prenosnej urny 13 obyvateľov obce.

„Najvzdialenejším miestom, kam pôjdeme s prenosnou urnou, je osada Ráztoka, vzdialená od volebnej miestnosti asi sedem kilometrov. Volička z Ráztoky žiada o voľbu do prenosnej urny počas každých volieb. Žije v osade, kde nechodí ani autobus a nie je tam ani mobilný signál, skonštatovala Bakalíková.


8:52

Volia aj v miestnom POHOSTINSTVE

Na hornom konci v Handlovej volia ľudia v miestnom pohostinstve. K výberu miesta samospráva pristúpila po tom, čo zavreli prevádzku, kde bývali voľby doposiaľ.


8:45

V Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) v sobotu o 7.00 hodine otvorili všetky volebné miestnosti. V regionálnych voľbách môžu do 22.00 hodiny voliči v deviatich obvodoch hlasovať v 646 okrskoch.

7:11

Na snímke prvý volič v obci Trenčianske Stankovce.
Na snímke prvý volič vhadzuje obálku s hlasovacími lístkami do volebnej schránky krátko po siedmej hodine ráno počas volieb do orgánov samosprávnych krajov v obci Trenčianske Stankovce v sobotu 4. novembra 2017.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


7:00

Volebné miestnosti v Trenčianskom samosprávnom kraji sú otvorené. Obyvatelia kraja môžu hlasovať do 22:00 hod.