Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Regióny

Pohyb s bicyklom cez podchod v Trenčíne uľahčí aj nový eskalátor

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

V pohybe z podchodu na ulicu pomôže špeciálny elektrický eskalátor a pri ceste z ulice dolu do podchodu bicykel pribrzdí rampa.

Trenčín 15. októbra (TASR) - Premiestňovanie bicyklov cez podchod pod Hasičskou ulicou v Trenčíne zjednoduší nový eskalátor a brzdiaca rampa na bicykle. Informovala o tom hovorkyňa Trenčína Erika Ságová.

Ak na prepravu po meste používajú Trenčania bicykel, v podchode pod Hasičskou ulicou už podľa nej nemusia mať obavy zo strmého schodiska. V týchto dňoch tam pribudla novinka, ktorá cestu bicyklom výrazne uľahčí. V pohybe z podchodu na ulicu pomôže špeciálny elektrický eskalátor a pri ceste z ulice dolu do podchodu bicykel pribrzdí rampa.

"Ide o systém koľajníc, ktorý sa bežne používa v Holandsku. Na Slovensku je to prvá lastovička. Mesto Trenčín sa inšpirovalo publikáciou Manuál upokojovania dopravy, ktorú vydala mimovládna organizácia Cyklokoalícia. Koľajnicový systém na schodoch v podchode na Hasičskej ulici pochádza od holandského výrobcu," doplnila Ságová.

Ako dodala, nákup eskalátora a brzdiacej rampy pre bicykle hradila sčasti radnica zo svojho rozpočtu, sčasti ho zafinancoval Nadačný fond Slovenských elektrární, ktorý spravuje Nadácia Pontis. V priebehu niekoľkých dní domontujú na schodisku zábradlie. Pôvodné museli pre jeho nevyhovujúci technický stav odstrániť.