Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Regióny

Výročie okupácie si v Trenčíne pripomenú pietnou spomienkou i výstavou

Zábery dopisovateľa ČSTK Mira Vojteka z Bratislavy 22. augusta 1968, deň po vstupe sovietskych vojsk. Na archívnej snímke symbolický kríž za obeť streľby pri budove Univerzity Komenského. Foto: TASR/Miroslav Vojtek

Komplexný pohľad na príčiny, priebeh a dôsledky invázie ponúka výstava August 1968 - nádeje a vytriezvenia. Mesto Trenčín ju pripravilo v spolupráci s Ústavom pamäti národa.

Trenčín 21. augusta (TASR) - Pietnou spomienkou pri Pamätníku obetiam komunizmu a výstavou fotografií na Štúrovom námestí si v pondelok v Trenčíne pripomenú 55. výročie začiatku okupácie bývalého Československa vojskami Varšavskej zmluvy. Informovala o tom radnica na svojej webovej stránke.

"Počas spomienky na udalosti, ktoré pred 55 rokmi obrátili naruby životy v našej krajine, prispeje príhovorom aj vedúci oddelenia audiovizuálnej tvorby Ústavu pamäti národa Ján Endrődi. Účastníci spomienky si môžu vypočuť, ako sa cítili obyvatelia Trenčína, keď sa začala vojenská invázia," informuje mesto s tým, že spomienka sa začne o 16.00 h.

Komplexný pohľad na príčiny, priebeh a dôsledky invázie ponúka výstava August 1968 - nádeje a vytriezvenia. Mesto Trenčín ju pripravilo v spolupráci s Ústavom pamäti národa. Výstava na 24 paneloch mapuje rozdelenie sveta na demokratický Západ a komunistický Východ, vládu komunistického režimu od krvavých 50. rokov až po rok 1968.

Odpovedá na otázky, čo bol socializmus s ľudskou tvárou, ako naň reagoval Sovietsky zväz a ďalšie štáty Varšavskej zmluvy, aký bol priebeh vojenskej invázie a jej dôsledky. Osobitné panely sú venované obetiam invázie. Celkový obraz dotvárajú málo známe fotografie okupačných vojsk z rôznych miest Slovenska. Oficiálne otvorenie výstavy sa uskutoční o 17.00 h na Štúrovom námestí.