Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Trestné stíhanie voči stavebníkovi čiernych stavieb v Rači zastavili

Ilustračné foto Foto: TASR

Diery v legislatíve stavebného zákona sú v tomto prípade viac ako zjavné, myslí si starosta Rače Peter Pilinský.

Bratislava 23. septembra (TASR) - Stavebník piatich čiernych stavieb vo vinohradoch v bratislavskej Rači sa v polovici septembra postavil pred Okresný súd Bratislava III. Sudca však trestné stíhanie voči nemu zastavil. TASR o tom informovala hovorkyňa Rače Eva Miklánková.

"Išlo o pojednávanie, ktoré sa malo konať ešte v júni na základe trestného oznámenia Okresnej prokuratúry Bratislava III vo veci prečinu neoprávneného uskutočňovania stavby a marenia výkonu úradného rozhodnutia," priblížila hovorkyňa. Stavebník, ktorý mal od 1. apríla do 31. augusta 2014 bez stavebného povolenia a v rozpore s územným plánom spustiť výstavbu piatich domov v lokalite Fixle, vyhlásil pred súdom, že sa cíti nevinný a žiadal o ukončenie trestného stíhania voči svojej osobe. "Sudca mu vyhovel a trestné stíhanie zastavil," podotkla Miklánková.

Ako spresnila, v odôvodnení sudca uviedol, že za spomínaný skutok bol stavebník už potrestaný príslušným správnym orgánom v konaní o priestupku, v ktorom mu bola právoplatne uložená pokuta a toto rozhodnutie možno považovať za dostačujúce. Taktiež, že stavebník nemôže byť za rovnaký čin potrestaný dvakrát. Mestská časť tvrdí, že ak by sa pojednávanie konalo podľa pôvodného termínu ešte v júni, nemuselo k tomu scenáru vôbec dôjsť.

"Tento prípad je doslova priamym návodom, ako sa dá postaviť päť domov načierno a nemať z toho žiadne trestnoprávne následky. Diery v legislatíve stavebného zákona sú v tomto prípade viac ako zjavné," myslí si starosta Rače Peter Pilinský.

Na základe rozhodnutia Stavebného úradu v Rači musí stavebník zaplatiť pokutu vo výške 29.700 eur. Tú však podľa račianskej samosprávy stále neuhradil a namiesto toho dal na súd správnu žalobu na preskúmanie rozhodnutia o uložení pokuty.