Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Trnavskí poslanci rozhodli o udelení čestných občianstiev

Trojičné námestie v Trnave, ilustračné foto Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Slávnostné udeľovanie ocenení sa bude konať 6. marca.

Trnava 2. februára (TASR) – Poslanci trnavského mestského zastupiteľstva dnes rozhodli, že Trnava aj v tomto roku udelí ocenenia ďalším svojim rodákom. Z nich dvaja sa stanú jej novými čestnými občanmi - za celoživotné dielo v oblasti publicistiky Ladislav Szalay a v oblasti medicíny a za vzťah k mestu Trnava Karol Kapeller. Slávnostné udeľovanie ocenení sa bude konať 6. marca.

Mestské zastupiteľstvo o tom hlasovalo na základe odporúčania Komisie na udeľovanie ocenení mesta Trnava, ktorá každoročne posudzuje návrhy obyvateľov a spomedzi nich hlasuje o nominantoch. Cenu mesta Trnava dostane kolektív divadelného súboru DISK za dlhoročnú reprezentáciu v oblasti ochotníckeho divadla. Súbor funguje už 60 rokov, v posledných desaťročiach pracoval pod vedením režisérov Mikuláša Fehéra, Dušana Vicena a v súčasnosti Blaha Uhlára. Cenu získa aj rocková skupina Breakers, ktorá je na scéne už 50 rokov.

Medzi jednotlivcami sa držiteľmi Ceny mesta Trnava stanú prozaik, prekladateľ, predstaviteľ slovenskej duchovnej poézie Jozef Zavarský, spisovateľ, básnik, rozhlasový a divadelný dramatik Benjamín Škreko a in memoriam letecký technik Ivan Kánik. Uznanie za zásluhy o rozvoj a reprezentáciu získa doterajší prezident Zväzu automobilového priemyslu Slovenskej republiky Jaroslav Holeček a záhradná architektka Marcela Masaryková.

Komisia odsúhlasila aj návrh na pomenovanie priestoru pri Bernolákovej bráne ako Námestie kráľovnej Konštancie a odporučila mestskému úradu postupovať v zmysle platnej legislatívy. Uhorská kráľovná začlenila Trnavu do obchodných ciest a postavila základy budúceho osídlenia a rozkvetu Trnavy. Pred rokom 1238 toto územie darovala synovcovi Belovi IV., ktorý práve Trnavu povýšil do radov slobodných kráľovských miest – ako prvé mesto z dnešného územia Slovenska.