Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Trnavskí colníci zlikvidovali napodobeniny hračiek a textilu

Viac ako 21.000 kusov napodobenín značkových hračiek a textilu zošrotovali a spálili vo štvrtok 9. novembra 2017 pod dohľadom colníkov. Tovar zaistili colníci na priechode v Brodskom v priebehu uplynulého roka pri kontrole zásielok v rámci colných konaní pri dovoze. Pochádzal z Číny a bol určený na európsky trh. Foto: TASR - Colný úrad Trnava

Zadržaný tovar nebolo možné využiť na charitatívne účely. Falzifikáty totiž pochádzali z nelegálnych zdrojov a vyrobili ich anonymné subjekty.

Trnava 10. novembra (TASR) - Viac ako 21.000 kusov napodobenín značkových hračiek a textilu zošrotovali a spálili vo štvrtok 9. novembra pod dohľadom colníkov. Tovar zaistili colníci na priechode v Brodskom v priebehu uplynulého roka pri kontrole zásielok v rámci colných konaní pri dovoze. Pochádzal z Číny a bol určený na európsky trh.

"Ak by sa tento tovar dostal na trh a predával ako originál, majiteľom ochranných známok by vznikla škoda za viac ako 100.000 eur," informovala hovorkyňa Colného úradu Trnava Iveta Zlochová. Zlikvidovaných podľa jej vyjadrenia bolo 18.538 hračiek a 2859 kusov textilu, ktoré boli napodobeninami ochranných známok Pokémon, Disney Frozen, Minecraft, Paw Patrol a iné.

Viac ako 21.000 kusov napodobenín značkových hračiek a textilu zošrotovali a spálili vo štvrtok 9. novembra 2017 pod dohľadom colníkov. Tovar zaistili colníci na priechode v Brodskom v priebehu uplynulého roka pri kontrole zásielok v rámci colných konaní pri dovoze. Pochádzal z Číny a bol určený na európsky trh.
Foto: TASR - Colný úrad Trnava


Colný úrad vždy, ako dodala Zlochová, v takýchto prípadoch individuálne zvažuje všetky možné formy využitia tovaru pred tým, ako pristúpi k jeho likvidácii. "V tomto prípade aj napriek tomu, že išlo o hračky a textil, nebolo možné ich využiť na charitatívne účely a museli sa zlikvidovať. Falzifikáty totiž pochádzali z nelegálnych zdrojov, vyrobili ich anonymné subjekty a vôbec nespĺňali podmienky na to, aby sa dostali do rúk spotrebiteľov," uviedla hovorkyňa. Nespĺňali požiadavky na ochranu zdravia, bezpečnosť a kvalitu, preto sa takýto sortiment nemohol dostať ku koncovému spotrebiteľovi.