Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

Galéria v Trnave pozýva na workshop Vytvor si vlastný transparent

Na archívnej snímke Galéria Jána Koniarka v Trnave. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

O 11.00 h je pod vedením Vargu určený pre stredné a vysoké školy a o 14.00 h pre individuálnych záujemcov, ktorí namaľujú vlastné originálne transparenty s použitím názvov literárnych diel.

Trnava 15. apríla (TASR) - Workshop a komentovanú prehliadku k výstave Jaroslava Vargu Mlčanie nás neochráni pripravila Galéria Jána Koniarka (GJK) v Trnave. Výstava je inštalovaná v Synagóge - Centre súčasného umenia, podujatie sa bude konať za účasti autora vo štvrtok 18. apríla. Informovala o tom GJK.

Workshop má názov Vytvor si vlastný transparent. O 11.00 h je pod vedením Vargu určený pre stredné a vysoké školy a o 14.00 h pre individuálnych záujemcov, ktorí namaľujú vlastné originálne transparenty s použitím názvov literárnych diel. O 17.00 h bude prehliadka výstavy.

Výstava Mlčanie nás neochráni je otvorená je od 13. marca do 12. mája a ponúka rozsiahle obsadenie historického priestoru knižnými titulmi, ktoré sú v podobe zátarás a výziev zavesené, postavené, opreté o stenu, položené na podlahu. "V pozadí tohto manifestačného nasadenia vizuálneho textu je foucaultovské konštatovanie, že sa stále nemôžeme vymaniť z útlaku moci, poznania a sexuality. Vznikla inštalácia so silnými titulmi kníh s rebelským, protestným, či vzdorovitým gestom, ktoré reagujú na súčasný spletitý mediálny aj mentálny stav veci a spoločenského prostredia," uviedol kurátor Vladimír Beskid.

Návštevník nájde na výstave tituly filozofických traktátov a úvah, sci-fi ako 1984 Georgea Orwella, vykreslenia zanikajúceho a zrodu nového sveta ako Muž bez vlastnosti Roberta Musila, Doktor Živago Borisa Pasternaka, či zborník súčasných esejí. Zároveň ide o tituly kníh rodovej a homosexuálnej problematiky, otázky rasizmu v anglo-americkom kontexte. Autor otvára aj otázky utečenectva v súčasnom svete. Zapája pritom domáce literárne prostredie titulmi ako Farská republika Dominika Tatarku, Nehybnosť Milana Kunderu či Koniec nehybnosti Milana Šimečku a rozhovory s Martinom M. Šimečkom Život na tekutých pieskoch.