Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Regióny

Trnava hľadá svojho prvého mestského kurátora

Mesto Trnava Foto: TASR/Henrich Mišovič

Nový mestský kurátor sa bude podľa Cagalu vyjadrovať k budúcim investičným projektom, dbať na proporčné umiestnenie umeleckých diel v intraviláne Trnavy a bude si to musieť vedieť obhájiť.

Trnava 17. mája (TASR) – Novú pracovnú pozíciu mestského kurátora - špecialistu pre správu pamiatok a starostlivosti o verejný priestor - vytvorilo mesto Trnava a vyhlásilo výberové konanie na jej obsadenie. Podľa Petra Cagalu, povereného vedením mestského kultúrneho strediska Zaži v Trnave, hľadajú odborníka, ktorý je zžitý s prostredím a bude koncepčne verejné priestory ovplyvňovať.

U záujemcov predpokladá radnica vysokoškolské vzdelanie 2. stupňa v odbore dejiny a teória výtvarného umenia a minimálne jeden rok odbornej praxe. Mestský kurátor bude mať podľa Cagalovho vyjadrenia na starosti existujúce umelecké diela mesta, bude robiť ich mapovanie, zabezpečovať prezentáciu či reštaurovanie. „Pre mesto je dôležité, aby išlo o odborníka, ktorý mesto 'cíti', aby vedel pripravovať metodiku a návrhy umiestňovania nových diel, mal účasť pri zostavovaní architektonických súťaží, či bol nápomocný pri tvorbe koncepcií aktivít vo verejnom priestore. Musí mať jednoducho víziu,“ uviedol Cagala. Počíta sa aj s tým, že bude komunikovať s umeleckou obcou, pripravovať krátkodobé umelecké aktivity a poskytovať konzultácie v otázkach umenia a architektúry pre potreby mesta Trnava.

Nový mestský kurátor sa bude podľa Cagalu vyjadrovať k budúcim investičným projektom, dbať na proporčné umiestnenie umeleckých diel v intraviláne Trnavy a bude si to musieť vedieť obhájiť. Výberové konanie sa uskutoční 26. mája, záujemcovia o pracovnú pozíciu môžu písomnú žiadosť poslať do 24. mája.