Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Kandidát na predsedu TTSK K. Rigó podal podnet na ÚVO a NKÚ

Na archívnej snímke kandidát na predsedu TTSK Konrád Rigó. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Poukázal na podľa neho kontroverzné obstarávania na zimnú a letnú údržbu ciest Trnavského samosprávneho kraja.

Trnava 24. októbra (TASR) – Kandidát na predsedu Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Konrád Rigó (Most-Híd) oznámil, že podal podnet na Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) na vykonanie dohľadu nad verejným obstarávaním na Úrade TTSK a na Správe a údržbe ciest (SÚC) TTSK. Dôvodom je, že tieto organizácie podľa neho nepostupujú podľa zákona o verejnom obstarávaní (VO) a zákona o slobodnom prístupe k informáciám.

Rigó sa vo svojom podaní opiera o štyri prípady - výstavbu kruhového objazdu v Dunajskej Strede (za minimálne 665.000 eur), Gabčíkove (280.000 eur), rekonštrukciu a modernizáciu cesty II/572 Lehnice (500.000 eur) a rekonštrukciu ciest lokality Biela hora. Uviedol, že TTSK nezverejňoval zmluvy zákaziek, k čomu je ako verejný obstarávateľ viazaný zákonom. "Ide o flagrantné porušenie VO, ktoré nemôže zostať nepovšimnuté a zároveň vypovedá o pomeroch v župe, ktorá patrí medzi posledné v rebríčku transparentnosti zostavenom Transparency International Slovensko,“ uviedol Rigó.

Poukázal tiež na podľa neho kontroverzné obstarávania na zimnú a letnú údržbu ciest TTSK. Rigó informoval, že podáva podnet aj na Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR na kontrolu vynaložených verejných finančných prostriedkov bez riadne zverejnenej zmluvy.

Okrem Konráda Rigóa, súčasného štátneho tajomníka na ministerstve kultúry, sa o post predsedu TTSK uchádzajú podpredseda TTSK József Berényi (SMK), riaditeľ Trnavskej asociácie sluchovo postihnutých Jaroslav Cehlárik (nezávislý), predseda TTSK Tibor Mikuš (nezávislý) a poslanec NR SR Jozef Viskupič (koalícia OĽaNO, SaS, KDH, NOVA, OKS a Zmena zdola).