Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Kráľovskú fontánu v Trnave opravia po jarmoku

Ilustračná snínka Foto: TASR/AP

Trysky, ktoré majú na úrovni chodníka chrliť vodu v rôznych intervaloch s farebným posvietením, sú pokazené.

Trnava 25. júla (TASR) – Kráľovská fontána, dominanta pešej zóny v Trnave, ide toto leto iba na polovičný výkon. Trysky, ktoré majú na úrovni chodníka chrliť vodu v rôznych intervaloch s farebným posvietením, sú pokazené. A nie je zatiaľ nádej, že budú do konca letných prázdnin fungovať. Do opravy sa chce totiž radnica pustiť až po septembrovom Tradičnom trnavskom jarmoku.

"Fontána má v podzemnej časti poškodené rozvodové potrubie. Od jej vybudovania došlo, žiaľ, k mnohým poruchám a vykazuje viaceré technické nedostatky,"
uviedol pre TASR hovorca mesta Pavol Tomašovič. Kráľovskú fontánu inštalovalo mesto počas komplexnej rekonštrukcie Hlavnej ulice v roku 2014. Jej autormi sú Pavol Čambál, Dušan a Christo Dókovci, Ladislav Szabo a Milan Opálka. Má dve časti, hlavnou je kráľovská koruna ako symbol prvého slobodného kráľovského mesta na území Slovenska, ktorým Trnava od roku 1238 je. Táto časť fontány funguje a slúži svojmu účelu.

Servis zariadenia spadá ešte do päťročnej záručnej lehoty. Spoločnosť z Česka, ktorá ho realizuje, dala mestu termín opravy na jún až júl. "Vzhľadom na charakter poruchy by bolo potrebné vstúpiť do povrchu pešej zóny a preto sa mesto rozhodlo obnoviť túto časť až po jarmoku, aby nedošlo k zabratiu časti Hlavnej ulice počas letnej sezóny a k celkovému odstaveniu fontány," dodal Tomašovič. Okrem toho bola naprojektovaná na odber pitnej vody, čo by podľa Tomašoviča mesto rado zmenilo, ak by to umožnili podmienky.

Na pešej zóne v porovnaní s minulým rokom nefungujú ani rozprašovače vodnej pary, ktoré pomáhali pri prechode ulicou počas horúcich letných dní. Podľa Tomašoviča boli v roku 2016 testovacím provizórnym riešením pre odskúšanie možného dlhodobejšieho riešenia. "Koncepčné a architektonicky vhodné riešenie by mal pripraviť odbor územného rozvoja a koncepcií pre budúcu sezónu," dodal hovorca.