Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

Trnava mala turisticky najsilnejšiu letnú sezónu za posledné roky

Na archívnej snímke Jeruzalemská ulica a v pozadí Bazilika sv. Mikuláša v Trnave Foto: TASR Lukáš Grinaj

Bezplatné prehliadky, ktoré sa konali každý pracovný deň počas letných mesiacov, využilo 1118 turistov, čo je medziročný nárast o vyše 26 percent.

Trnava 6. októbra (TASR) - Mesto Trnava a trnavský región zaznamenali najsilnejšiu letnú sezónu za posledné roky. Návštevnosť sa oproti minulému roku zvýšila o tretinu, na mestských prehliadkach sa počas leta zúčastnilo vyše 1100 turistov. "V letných mesiacoch jún až august sme zaznamenali viac ako 32-percentný nárast návštevníkov v Turistickom informačnom centre - Región Trnava. Minulý rok k nám prišlo vyše 8000 turistov, v tomto roku to bolo cez 12.000 turistov," povedal Alexander Prostinák, výkonný riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Trnava Tourism.

Podľa štatistiky Turistického informačného centra je najnavštevovanejším turistickým miestom v Trnave mestská veža. "Počas tohtoročnej letnej sezóny sme zaznamenali desaťpercentný nárast návštevníkov. Ich počet prevýšil 10.000," zhodnotil Michal Praj, projektový manažér OOCR Trnava Tourism. O 20 percent viac turistov ako v minulom roku navštívilo aj najznámejšie trnavské kostoly Katedrálu sv. Jána Krstiteľa a Baziliku sv. Mikuláša.

Bezplatné prehliadky, ktoré sa konali každý pracovný deň počas letných mesiacov, využilo 1118 turistov, čo je medziročný nárast o vyše 26 percent. O viac ako 27 percent sa zvýšil aj počet komerčných platených prehliadok mesta, zhodnotil sezónu Praj.

Od začiatku roka do júla sa v meste Trnava ubytovalo zhruba 27.000 návštevníkov, čo je o 31 percent viac ako vlani. V meste strávili priemerne dva až tri dni. Podľa Štatistického úradu bol Trnavský kraj jediným spomedzi všetkých krajov, ktorý v júni prekonal úroveň domácich i zahraničných návštevníkov z obdobia pred pandémiou.