Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Regióny

Na letnej miniTrnave sa deti stali úradníkmi či tancovali v akadémii

Na archívnej snímke deti sa učia na univerzite počas denného detského tábora MiniTrnava - Mesto detí na Zimnom štadióne v Trnave. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Mohli sa zapojiť i do verejného života a kandidovať za starostu či členov mestskej rady alebo dbať na dodržiavanie pravidiel a poriadku na polícii.

Trnava 26. júla (TASR) - Vyše 1200 školákov prešlo v tomto roku matrikou miniTrnavy - letného projektu, ktorý už piatykrát na prázdniny vymyslelo pre najmenších mesto Trnava. Na zimnom štadióne dva júlové týždne fungovalo autonómne mesto, kam nemali dospelí prístup a deti si ho riadili sami. Informovala o tom hovorkyňa Veronika Majtánová.

Deti mali opäť množstvo príležitostí, ako stráviť deň - či už študovať, tvoriť projekty a získavať akademické tituly na univerzite alebo sa stať úradníkmi v rôznych inštitúciách, robiť pokusy v laboratóriu, tancovať v tanečnej akadémii. Mohli sa zapojiť i do verejného života a kandidovať za starostu či členov mestskej rady alebo dbať na dodržiavanie pravidiel a poriadku na polícii. Fungovali pod dohľadom piatich desiatok dobrovoľníkov na jednotlivých postoch tiež smetiari, údržbári, redakcia, banka a ďalšie prevádzky ako krajčírstvo, drevárstvo, kvetinárstvo. Za prácu boli vyplatení trnkami (miniTRNavská KorunA), ktoré mohli minúť v obchode, zábavnom parku pri spoločenských hrách, skupinových športoch, v kine alebo na ihrisku.

"Odozva detí aj ich rodičov bola vynikajúca. Ukázali nám, že tento projekt má zmysel, a s radosťou v ňom budeme pokračovať," uviedla koordinátorka projektu Katarína Haršányiová z odboru školstva, mládeže a športu Mestského úradu v Trnave. MiniTrnava je financovaná z mestského rozpočtu a na fungovanie prispievajú aj partneri projektu.