Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

V Trnave ukončili obnovu budovy farského úradu pri bazilike

Na snímke Jeruzalemská ulica a v pozadí Bazilika sv. Mikuláša v Trnave 6. mája 2018. Foto: TASR Lukáš Grinaj

V nedeľu (19. 11.) pred procesiou s obrazom Panny Márie požehnal obnovenú budovu arcibiskup Ján Orosch.

Trnava 20. novembra (TASR) - Obnovu fary patriacu pod správu Farnosti sv. Mikuláša ukončili po roku reštaurátorských prác. Od novembra minulého roka prešla úpravou jej fasáda, v začiatku bolo potrebné realizovať architektonicko-historický a umelecko-historický výskum tejto národnej kultúrnej pamiatky. Informovala o tom za farnosť Júlia Kubicová.

V nedeľu (19. 11.) pred procesiou s obrazom Panny Márie požehnal obnovenú budovu arcibiskup Ján Orosch. Najstaršie jadro budovy v tesnom susedstve baziliky sv. Mikuláša pochádza z roku 1238 a patrí medzi objekty prvotnej murovanej zástavby mesta. Budova prešla viacerými zmenami, posledná slohová a koncepčná úprava bola v roku 1768. Dodnes si zachovala prvky neskorého baroka a rokoka, patrí tak medzi najautentickejšie zachované historické objekty v Mestskej pamiatkovej rezervácii Trnava a k najvýznamnejším pamiatkam mesta. Cieľom obnovy bolo odstránenie nevhodných novodobých zásahov a doplnenie výrazu do koncepčnej slohovej podoby, s možnosťou prezentácie starších nálezov.

"Výskumy potvrdili, že objekt je bohatý na historické a umelecké unikáty," uviedla Kubicová. Výnimočnú umeleckú hodnotu predstavuje kamenný heraldický reliéf v tympanóne z roku 1768 s trojicou kamenných erbov. Ľavý, reprezentujúci cirkevnú moc, patrí trnavskému farárovi Michalovi Okoličianskemu, pravý, reprezentujúci svetskú moc vtedajšiemu richtárovi Martinovi Dévajovi. Stredný je erb mesta Trnava. Vzácnosťou v polkruhovej nike hlavnej fasády je socha Immaculaty - Nepoškvrnenej Panny Márie.

"Tieto diela sú chránené pamiatkovým zákonom. Ich reštaurovanie podliehalo schváleniu a samostatnému rozhodnutiu Krajského pamiatkového úradu Trnava a vyžiadalo si odborný umelecko-remeselný prístup. Realizovaná oprava fasád trnavskej fary s pozdvihnutím umeleckých prvkov je hodnotená ako veľmi kvalitná, a to aj vďaka farníkom, ktorí zafinancovali jej obnovu," doplnil trnavský dekan a správca fary Jozef Gallovič. Umeleckú hodnotu fary pozdvihuje aj interiérová nástenná maľba v rokokovom štýle v sále na poschodí a steny, ktoré členia iluzívne pilastre s atlantmi, medzi ktorými sú maľované niky s bustami antických hrdinov.