Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

V trnavskej nemocnici otvoria sexuologické pracovisko

Ilustračné foto. Foto: TASR

V náplni činnosti pracoviska bude diagnostika a liečba sexuálnych parafílií, vyšetrovanie, posudzovanie a ochranné liečenie sexuálnych delikventov a posudzovanie a terapia obetí sexuálnych deliktov.


Trnava 2. októbra (TASR) – Vo Fakultnej nemocnici Trnava vytvoria v priebehu roku 2016 špecializované sexuologické oddelenie. Informoval o tom dnes TASR hovorca nemocnice Matúš Stračiak.

Ako uviedol, Ministerstvo zdravotníctva SR na vybudovanie centra poskytne 400.000 eur bez DPH. Sumu použijú na rekonštrukciu objektu a zabezpečenie materiálno-technologického vybavenia. „Sexuologické pracovisko bude situované v nevyužívanej samostatnej budove v areáli nemocnice. Na uzavretom oddelení pracoviska vytvoríme 12 lôžok. Ide o prvé civilné pracovisko tohto druhu na území SR,“ konštatoval hovorca.

V náplni činnosti pracoviska bude diagnostika a liečba sexuálnych parafílií, vyšetrovanie, posudzovanie a ochranné liečenie sexuálnych delikventov a posudzovanie a terapia obetí sexuálnych deliktov. „Oddelenie bude vyšetrovať poruchy sexuálneho chovania v detstve, poskytne vyšetrovanie a poradenstvo u osôb s poruchami somatosexuálneho vývoja. Zabezpečí liečbu sexuálnych porúch a sexuálnych problémov chronicky, duševne a telesne chorých a hendikepovaných osôb, diagnostikuje a lieči problémy so sexuálnou identifikáciou a orientáciou,“ priblížil Stračiak s tým, že pracovisko bude vykonávať aj sexuologické vyšetrovanie a poradenstvo v súvislosti s HIV/AIDS a inými sexuálne prenosnými chorobami.

Dodal, že v činnosti oddelenia nebude chýbať ani poradenstvo v oblasti antikoncepcie a plánovaného rodičovstva - diagnostika a liečba sexuálnych dysfunkcií. Osobitný dôraz budú klásť na doškoľovanie pedagógov, sociálnych pracovníkov, kurátorov a súdnych probačných úradníkov v sexuálnej problematike.