Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Výstavba parkovacieho domu pre bicykle by mala v Trnave začať na jeseň

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na realizáciu projektu získala samospráva nenávratný finančný príspevok z Integrovaného regionálneho operačného programu 2014–2020 vo výške 505.319 eur.

Trnava 13. februára (TASR) – Na jeseň by chcelo mesto Trnava začať ako prvé na Slovensku s výstavbou parkovacieho domu pre bicykle. Na realizáciu projektu získala samospráva v októbri minulého roka nenávratný finančný príspevok z Integrovaného regionálneho operačného programu 2014–2020 (IROP) vo výške 505.319 eur, pričom z mestského rozpočtu bude na tento účel vynaložených viac ako 26.000 eur. Verejné obstarávanie dodávateľa by sa malo uskutočniť v máji.

"Cieľom je podpora udržateľnej mobility v meste. Zvýšením počtu bezpečných parkovacích miest pre bicykle chceme motivovať občanov a návštevníkov Trnavy, aby viac využívali environmentálne priaznivejšie dopravné prostriedky, či už pri dochádzaní do zamestnania, alebo pri trávení voľného času. Parkovací dom bude zaisťovať automatický príjem, evidenciu, skladovanie, monitorovanie a výdaj bicyklov. Nadväzujú naň aj ďalšie pripravované projekty ako budovanie cyklotrás alebo zdieľanie bicyklov, ktoré budú súčasťami ucelenej, bezpečnej, rýchlej a priamej siete segregovaných mestských cyklotrás," povedala projektová manažérka Zuzana Betinová z útvaru projektového manažmentu Mestského úradu v Trnave.

Parkovací dom, ktorý bude k dispozícii 24 hodín denne, má mať kapacitu na bezpečné uskladnenie 120 bicyklov. Situovaný bude medzi železničnou a autobusovou stanicou s napojením na existujúcu cyklotrasu.

Parkovacie veže začali stavať v Českej republike ako prví v Európe v roku 2013 v Hradci Králové, po jednej majú v Přerove, Pardubiciach, Třinci a Lysej nad Labem a čoskoro pribudnú ďalšie v trnavskom partnerskom meste Břeclav, v Hodoníne, Litoměřiciach a Poděbradoch.

Mesto Trnava podalo žiadosť o nenávratný finančný príspevok na výstavbu automatického parkovacieho domu pre bicykle v marci 2017 a súčasne začalo pripravovať podklady na verejné obstarávanie dodávateľa, ktoré sa uskutočnilo v auguste minulého roku. Vzhľadom na skutočnosť, že sa prihlásil len jeden uchádzač, súťaž bola zrušená. Na základe písomného súhlasu riadiaceho orgánu IROP s posunutím termínu realizácie projektu pripravuje mestská samospráva nové verejné obstarávanie, ktoré plánuje uskutočniť v máji tohto roku. "V prípade, že bude úspešné, dodávateľ zároveň spracuje projektovú dokumentáciu podľa stanovenej technickej špecifikácie," doplnila Andrea Hudcovičová z odboru investičnej výstavby. Výstavba parkovacieho domu je naplánovaná na 13 mesiacov. Informoval o tom web mesta.