Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

TRNAVA/PIEŠŤANY: Ľudia si môžu dať skontrolovať svoju vodu

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Na laboratórnu analýzu je potrebné odobrať do čistých fliaš najmenej 0,5 litra vody.


Trnava/Piešťany 20. marca (TASR) – K podujatiam pri príležitosti Svetového dňa vody, vyhláseného OSN každoročne na 22. marca, sa v Trnavskom kraji pripojí i Trnavská vodárenská spoločnosť (TAVOS), a. s., a Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ). Do oboch môžu obyvatelia priniesť vzorky vody, ktoré používajú. Ide o vodu zo súkromných studní či iných zdrojov, okrem spoločných vodovodných sietí.

RÚVZ bude prijímať vzorky vody už v pondelok 21. marca vo svojich laboratóriách na Halenárskej ulici v Trnave. Služba je určená pre obyvateľov okresov Trnava, Hlohovec a Piešťany. Pracovníci úradu budú poskytovať od 8. do 15. hodiny poradenstvo k otázkam o zdravotnej neškodnosti pitnej vody zo zdrojov využívaných na individuálne i hromadné zásobovanie pitnou vodou. Záujemcom urobia bezplatný rozbor prinesených vzoriek vody na prítomnosť dusičnanov a dusitanov. Na laboratórnu analýzu je potrebné odobrať do čistých fliaš najmenej 0,5 litra vody.

TAVOS organizuje pre verejnosť bezplatné vyšetrenie vody z individuálnych súkromných vodných zdrojov vo štvrtok 7. apríla. Skúšobné laboratórium sa nachádza v Piešťanoch na Bratislavskej ceste 3558 (areál čistiarne odpadových vôd), ale vzorky preberú aj v Trnave na Ulici Fraňa Kráľa 1. V Piešťanoch od 7. do 12. hodiny, v Trnave do 10. hodiny. Podmienkou TAVOS je objem vzorky od 0,2 do 0,5 litra v čistej sklenenej nádobe naplnenej vzorkou vody po okraj. Nádoba musí byť opatrená štítkom s údajmi o mieste odberu, zdroji vody (studňa kopaná, vŕtaná alebo artézska, prameň, príp. hĺbka zdroja) a musí byť uvedený telefónny kontakt. Pred samotným odberom vzorky je potrebné odpustiť dostatočný objem vody (najmenej dve minúty) do odstránenia prípadného zákalu a až následne naplniť vzorkovaciu nádobu. Vodu treba odobrať v deň jej doručenia na rozbor.

Výsledky skúšok budú v priebehu týždňa uverejnené na webovej stránke spoločnosti pod číslami vzoriek, zákazníci môžu aj zavolať. TAVOS protokoly o skúškach vydávať nebude. Podľa zverejnených výsledkov z uplynulého roka z prinesených zhruba 200 vzoriek nevyhovela norme asi jedna štvrtina. Pritom hodnoty boli v niektorých prípadoch prekročené aj niekoľkonásobne.

Informovali o tom obe inštitúcie na svojich webových stránkach.