Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Regióny

Z chátrajúceho kina v Trnávke vzniklo kultúrne komunitné centrum

Vstup do centra je voľný a bezplatný.

Bratislava 7. apríla (TASR) - Kultúrne a komunitné centrum Zora dnes otvorili na Okružnej ulici v bratislavskej štvrti Trnávka. Vzniklo na pôde dlhoročne chátrajúceho a nevyužívaného kina.

Kapacita vynoveného zariadenia je v bývalej kinosále okolo 110 ľudí. K tomu pribudli aj dve skúšobne pre kapely a ďalšie priestory.

"Projekt kultúrneho komunitného centra je zameraný na všetky vekové kategórie. Má široký záber cez premietanie filmov, hudbu, ochotnícke divadlo a iné kultúrne aktivity, reprezentujúce prakticky všetky dostupné žánre vrátane verejných diskusií, či prednášok na aktuálne témy. Je to výsledok spolupráce s mestom v rámci participatívneho rozpočtu. Od mesta sme získali prostriedky vo výške 26.500 eur. Investovali sme aj vlastné peniaze, okolo 2000 eur," uviedol Andrej Gašpar z centra, ktorý spolu s Petrom Mihálkom organizovali takmer všetky aktivačné práce dobrovoľníkov pri revitalizácii spustnutého kina.

Vstup do centra je voľný a bezplatný. Zora ponúkne aj občerstvenie v podobe čajovne a prípadne aj originálneho vegánskeho guláša.

"Toto bol azda najvýznamnejší projekt v rámci participatívneho rozpočtu mesta v roku 2012, keď participatívne komunity navrhli revitalizáciu bývalého kina, aby z neho vzniklo komunitné centrum. Na obnovu boli použité prostriedky mesta, ale aj množstvo dobrovoľníckych aktivít ľudí, ktorí do diela investovali vlastnú prácu. To si vážim najviac.

Revitalizačný projekt bude pokračovať, máme pripravené ďalšie financie aj na rok 2013 a predpokladám, že celé to bude vyzerať ešte lepšie,"
uviedol primátor Bratislavy Milan Ftáčnik, ktorý sa dnes zúčastnil na otvorení kultúrneho komunitného centra Zora.