Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Trnavský arcibiskup bude v katedrále celebrovať Veľkonočné bohoslužby

Trnavský arcibiskup Ján Orosch. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

V Katedrále sv. Jána Krstiteľa v Trnave, ktorý je centrálnym chrámom Trnavskej arcidiecézy, sa dnešnými dopoludňajšími omšami Kvetnej nedele začalo slávenie sviatkov Veľkej noci.

Trnava 20. marca (TASR) – V Katedrále sv. Jána Krstiteľa v Trnave, ktorý je centrálnym chrámom Trnavskej arcidiecézy, sa dnešnými dopoludňajšími omšami Kvetnej nedele začalo slávenie sviatkov Veľkej noci. Počas nasledujúcich dní sa uskutočnia viaceré bohoslužby, hlavným celebrantom väčšiny z nich bude trnavský arcibiskup Ján Orosch.

Na Zelený štvrtok (24.3.) dopoludnia sa uskutoční omša svätenia olejov Missa chrismatis, kde kňazi arcidiecézy každoročne obnovujú svoje sľuby a na ktorej budú posvätené oleje, čo používajú duchovní počas roka pri vysluhovaní sviatostí. V ten istý deň sa o 17.30 h bude konať omša na pamiatku Pánovej večere. Katedrála po jej skončení zostane otvorená až do 20. h k modlitbe, ktorá je účasťou na utrpení Krista v Getsemanskej záhrade.

V piatok 25. marca povedie arcibiskup od 8. hodiny obrady Veľkého piatka. Po obradoch bude vyložená Najsvätejšia oltárna sviatosť v kaplnke Božieho hrobu až do 20. hodiny. Slávenie obradov Veľkonočnej vigílie sa začne na Bielu sobotu 26. marca o 19. hodine.

Na Veľkonočnú nedeľu 27. marca budú v katedrále omše ako v nedeľu zvyčajne bývajú, prvú o 9.30 h bude celebrovať generálny vikár Trnavskej arcidiecézy Ján Pavčír, druhú o 11.30 h Ján Orosch. Informoval hovorca arcidiecézy Dušan Kolenčík.