Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

Trnavský kraj pripravuje štvrté očkovanie proti vírusu HPV

Snímka z očkovania proti HPV vírusu Foto: TASR

TTSK pripravil v roku 2023 tri špeciálne očkovacie dni, počas ktorých bolo v Dunajskej Strede, Skalici a v Trnave zaočkovaných viac ako 200 pacientov.

Trnava 15. marca (TASR) - V poradí štvrtý špeciálny deň očkovania proti rakovinotvornému vírusu HPV pripravuje na 6. apríla Trnavský samosprávny kraj (TTSK). Pre záujemcov otvoril do polnoci 4. apríla online registračný formulár. Informovala o tom hovorkyňa TTSK Natália Petkáčová.

"Očkovať sa bude v priestoroch Mestskej polikliniky na Starohájskej ulici v Trnave v ambulancii MUDr. Mária Mora," uviedla. Vakcína je aktuálne plne hradená všetkými poisťovňami deťom vo veku od 12 rokov do dovŕšenia 15. roku veku. Záujemcovia o očkovanie, ktorí nemajú nárok na plné preplatenie sumy vakcíny, môžu využiť finančné benefity jednotlivých zdravotných poisťovní. "V registračnom formulári je potrebné uviesť základné údaje. Po úspešnej registrácii budú pacienti kontaktovaní prostredníctvom e-mailu, v ktorom dostanú informáciu o pridelení konkrétneho času," doplnila hovorkyňa.

TTSK pripravil v roku 2023 tri špeciálne očkovacie dni, počas ktorých bolo v Dunajskej Strede, Skalici a v Trnave zaočkovaných viac ako 200 pacientov. Špeciálny deň očkovania proti vírusu HPV pripravuje kraj pod záštitou Ministerstva zdravotníctva SR, Slovenskej spoločnosti primárnej pediatrickej starostlivosti Slovenskej lekárskej spoločnosti, v spolupráci s pacientskymi organizáciami Nie rakovine, Liga proti rakovine a strednými zdravotníckymi školami v TTSK.

HPV (ľudský papilomavírus) je rakovinotvorný vírus, ktorý môže spôsobiť rakovinu u oboch pohlaví. Je vysoko nákazlivý a prenáša sa pohlavným stykom. S týmto typom vírusu sa počas života stretne väčšina sexuálne aktívnych mužov a žien. Infekcia sa spočiatku nemusí prejaviť, pričom prvotné príznaky sa môžu objaviť po niekoľkých rokoch. Určité typy HPV zvyšujú riziko niektorých druhov rakoviny.