Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Regióny

Trojkráľovú atmosféru v SSM navodí prednáška o betlehemských hrách

Na snímke Thurzov dom Stredoslovenského múzea (SSM) v Banskej Bystrici. Foto: TASR - Ján Krošlák

Betlehemy a betlehemské hry zobrazujú biblický príbeh o narodení Ježiša Krista a sú symbolom Vianoc.

Banská Bystrica 31. decembra (TASR) - Thurzov dom Stredoslovenského múzea (SSM) v Banskej Bystrici privíta návštevníkov v novom roku prednáškou etnologičky Jany Koltonovej, ktorá 5. januára o 17.00 h predstaví vznik tradície betlehemov a betlehemských hier. Múzeum chce aj takto navodiť pravú trojkráľovú atmosféru.

"Betlehemy a betlehemské hry zobrazujú biblický príbeh o narodení Ježiša Krista a sú symbolom Vianoc. Ich tradícia siaha do stredoveku. Rozšírila sa z Talianska najskôr ako tzv. živé betlehemy v kostoloch. Boli to jasličky s dieťatkom a okolo nich postavy z biblického príbehu o narodení Ježiša Krista. Prvé takéto jasličky pripravil v roku 1223 zakladateľ františkánskeho rádu svätý František z Assisi," priblížilo SSM na sociálnej sieti.

Z vianočnej obyčaje postupne vznikla nová podoba, regionálne betlehemy, kde živých aktérov nahradili figúrky z dreva. Pri nich sa predvádzala betlehemská (jasličková) hra, ktorá časom zľudovela a stala sa asi najrozšírenejšou hrou v repertoári slovenského ľudového divadla. Betlehemská hra sa mohla predvádzať v kostole alebo pri betlehemských obchôdzkach.

"Vo vidieckom prostredí prevládala betlehemská hra ako obchôdzková hra, teda ako súčasť koledovania. Základnou rekvizitou bol prenosný betlehem z dreva alebo papiera. Koledníci hrali v kostýmoch baču a pastierov, ktorí mali tradičné mená ako Kubo, Fedor, Stacho a vystupoval aj Anjel. Hovorené slovo bohato dopĺňali piesne zväčša ľudového pôvodu a dramatické výstupy," vysvetlilo SSM.