Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Regióny

Trenčiansky kraj chce niektoré študijné odbory zatraktívniť štipendiom

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Od septembra 2022 by tak prváci študujúci v týchto odboroch mohli získať 50 eur mesačne ako motivačné štipendium.

Trenčín 18. marca (TASR) – Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) pripravuje pre budúcich študentov nedostatočne obsadených učebných a študijných odborov vo svojich stredných školách motivačné štipendium. Týkať sa má tradičných remeselných výrobných odborov, ktorých absolventov si vyžadujú zamestnávatelia v kraji.

Ako informovala Barbora Jánošková z komunikačného oddelenia Úradu TSK, pre školský rok 2022/2023 sa to týka 18 odborov vzdelávania v 13 stredných odborných školách. K nim patrí napríklad odbor nástrojár, mechanik opravár, strechár, agromechatronik, murár, ale aj stolár, inštalatér či technik spracovania plastov. Od septembra 2022 by tak prváci študujúci v týchto odboroch mohli získať 50 eur mesačne ako motivačné štipendium.

„Finančná motivácia by bola vo vybraných odboroch udeľovaná študentom od prvého do štvrtého ročníka s tým, že vo štvrtom ročníku by žiaci získali 20 eur mesačne. Podmienkami získania štipendia bude prospech, správanie a počet neospravedlnených dní. Poskytovať sa bude len pre denné formy štúdia s vyplatením dvakrát za školský rok na základe polročného a koncoročného hodnotenia žiakov,“ doplnila Jánošková s tým, že TSK chce na štipendiá vyčleniť asi 90.000 eur.