Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Regióny

Trnavský kraj v roku 2023 postavil päť úsekov cyklotrás

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Okrem toho TTSK postavil z vlastných zdrojov cyklistické prepojenie Jaslovských Bohuníc s tamojšou atómovou elektrárňou v dĺžke 1,9 kilometra.

Trnava 1. decembra (TASR) - Trnavský samosprávny kraj (TTSK) dokončil výstavbu úseku Vážskej cyklomagistrály Šúrovce - most Siladice. Na časť v dĺžke 5,4 kilometra získal nenávratný finančný príspevok z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) vo výške 1,2 milióna eur pri päťpercentnom spolufinancovaní krajskou samosprávou. Informoval o tom predseda TTSK Jozef Viskupič.

Úsek sa napája pri Šúrovciach v časti Valtov Šúr na cyklotrasu zo Serede, ktorá funguje už od minulého roka. Trasa vedie po korune ochrannej hrádze Váhu a končí sa pri moste ponad Horný Dudváh pri obci Siladice. Stavebné práce realizovala spoločnosť Skanska SK. "V tomto roku pribudol už piaty úsek na Vážskej cyklomagistrále. Jeho súčasťou je cyklistické odpočívadlo a sčítač cyklistov, z ktorého budeme získavať dáta. Novým cykloúsekom zlepšujeme aj mobilitu za prácou či školami v Seredi a okolí. Naším cieľom v blízkej budúcnosti je napojiť cyklotrasu popri Váhu až po Hlohovec," povedal Viskupič s tým, že práce boli ukončené v časovom predstihu.

Päť úsekov cyklotrás, ktoré postavil TTSK počas roka 2023 na vlastnom území, má celkovú dĺžku 24,3 kilometra. Okrem aktuálne ukončeného cyklisticky prepojil v rámci Moravskej cyklomagistrály Baťov kanál v Skalici s Holíčom 6,1-kilometrovou cyklotrasou. Ďalšími dvoma úsekmi na Záhorí v celkovej dĺžke 10,9 kilometra je spojený Moravský Svätý Ján s Brodským. Okrem toho TTSK postavil z vlastných zdrojov cyklistické prepojenie Jaslovských Bohuníc s tamojšou atómovou elektrárňou v dĺžke 1,9 kilometra, kde aktuálne realizuje aj výstavbu cyklolávky ponad potok Blava.