Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

R. KALIŇÁK: Smrť robotníka a zranenia spôsobil nekontrolovaný výbuch

Pri výbuchu v štôlni v rozostavanom tuneli Šibeník, na úseku diaľnice D1 Jánovce – Jablonov, zahynul v pondelok 12. augusta 2013 jeden robotník, ďalší piati utrpeli zranenia, z nich jeden ťažké. Prípadom sa už zaoberá aj Obvodný banský úrad (OBÚ) v Spišskej Novej Vsi. Na snímke minister vnútra SR Robert Kaliňák (uprostred) a minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Ján Počiatek (štvrtý zľava) informujú novinárov počas návštevy na stavenisku ďiaľničného tunela Šibeník neďaleko Spišského Hrhova 12. augusta 2013. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD) doplnil, že aktuálne prebieha vyšetrovanie banského úradu spolu s políciou.

Levoča 12. augusta (TASR) - Smrť robotníka a zranenia ďalších piatich ľudí na stavbe tunela Šibenik pri Levoči spôsobil nekontrolovaný výbuch náloží. Na mieste nešťastia to dnes potvrdil minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).

"Okolo jednej nad ránom dochádzalo k odstrelovým prácam v južnej rúre tunela. Po uložení výbušnín nevybuchli všetky, preto sa urobil druhý odstrel. Ani ten však nebol úspešný, niektoré výbušniny zostali. Začal sa odstraňovať zosunutý materiál, ktorý sa nahromadil, a vtedy došlo k nekontrolovanému výbuchu," povedal Kaliňák. Zároveň informoval, že polícia začala trestné stíhanie pre usmrtenie osoby.

Podľa jeho slov ide o firmu, ktorá vykonávala práce ako subdodávateľ hlavného zhotoviteľa stavby. "Osoba, ktorá prišla o život, bola z tejto subdodávateľskej firmy, bol to strelmajster," uviedol.

Na otázku, či sa uvažuje o prípadnom odškodnom, Kaliňák odvetil, že rozdiel medzi tragédiou v Kurimanoch, kedy vláda odškodňovala, a dnešným prípadom je značný. "Je to ale predčasná otázka," upozornil s tým, že zúčastnené firmy sa k udalosti určite postavia čelom.

Minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD) doplnil, že aktuálne prebieha vyšetrovanie banského úradu spolu s políciou. "Väčšina dôkazov je zabezpečená, čiže ide maximálne o dni, kedy budú práce pokračovať. Dokonca je možné, že budú pokračovať okamžite," pripustil.

Štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Viliam Čislák (Smer-SD) zhrnul, že na mieste zasahovali dve ambulancie rýchlej lekárskej pomoci, dve ambulancie rýchlej zdravotnej pomoci a jeden vrtuľník. "Je mi ľúto, že pacienta, ktorý utrpel veľkú polytraumu, sa nepodarilo oživiť. Pacient s ťažkými zraneniami bol prevezený do nemocnice v Spišskej Novej Vsi, kde bol jeho stav stabilizovaný, následne ho vrtuľníkom previezli do Košíc. V tomto čase je už po operácii. Ide o ťažké zranenie mozgu a hlavy, teraz je v umelom spánku," informoval Čislák s tým, že k jeho prognóze je teraz ťažké sa vyjadriť.

Pri výbuchu v tuneli Šibeník zahynul jeden robotník



Pri výbuchu v štôlni v rozostavanom tuneli Šibeník, na úseku diaľnice D1 Jánovce – Jablonov, dnes zahynul jeden robotník, ďalší piati utrpeli zranenia, z nich jeden ťažké. Prípadom sa už zaoberá aj Obvodný banský úrad (OBÚ) v Spišskej Novej Vsi.

"Áno, môžem potvrdiť, že udalosť vyšetrujeme, naši príslušníci sú momentálne na mieste, nič bližšie povedať neviem," uviedol pre TASR Vincent Spišák z OBÚ v Spišskej Novej Vsi.

Dvoch zranených robotníkov, jedného ťažšie a jedného ľahšie, previezli do popradskej nemocnice, obaja sú hospitalizovaní na oddelení traumatológie. "Ťažšie zraneného lekári momentálne podrobujú ďalším vyšetreniam a čaká ho operácia. Podľa mojich informácií má cudzie teleso v tele, ktoré mu treba vybrať," uviedla pre TASR hovorkyňa Nemocnice Poprad, a. s., Sylvia Galajda.

Ľahšie zranený robotník je momentálne na pozorovaní. Obaja majú tržné rany, odreniny a boli doudieraní od kameňov, ťažšie zranený má aj jemné popáleniny kože. Ďalších zranených robotníkov previezli do iných nemocníc.


Hovorkyňa levočskej nemocnice Marta Csergeová uviedla, že jedného robotníka ošetrili aj v Levoči, hneď ho však prepustili. Jeden zranený je momentálne hospitalizovaný na jednom z tunajších oddelení. "Tento si však neželá, aby bol jeho zdravotný stav medializovaný, jediné, čo môžem potvrdiť, že je mimo ohrozenia života," dodala.

Ďalšieho zraneného vo veľmi vážnom stave previezli do nemocnice v Spišskej Novej Vsi. "Momentálne leží na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny, kde sa snažíme zastabilizovať jeho zdravotný stav. Keď sa to lekárom podarí, bude vrtuľníkom prevezený do Košíc," dodala hovorkyňa Sveta zdravia Zuzana Gajdošíková.




Zraneného muža prepravili do Košíc

Ťažko zraneného 38-ročného muža, ktorý dnes utrpel poranenie hlavy následkom explózie na stavenisku diaľničného tunela Šibenik, prepravili vrtuľníkom zo Spišskej Novej Vsi do Košíc. TASR o tom informovala hovorkyňa Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby Air Transport Europe (ATE) Zuzana Turočeková.

"Pacienta prevzala v nemocnici v Spišskej Novej Vsi posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE z Košíc. Napojený na umelú pľúcnu ventiláciu bol vrtuľníkom prevezený do Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach (UNLP)," uviedla Turočeková.

Zraneného priviezli do košickej nemocnice v bezvedomí. "Jeho stav je vážny a je hospitalizovaný na Klinike anestoziológie a intenzívnej medicíny," povedala TASR hovorkyňa UNLP Ladislava Šustová.

Pri nešťastí boli ako prví záchranári
Ako prví boli dnes na mieste nešťastia pri rozostavanom tuneli Šibeník záchranári z levočskej nemocnice. „Nám bola udalosť nahlásená krátko po 4.30 hodine, vydali sme sa na miesto nešťastia k rozostavanému tunelu. Bolo tam šesť zranených z toho dvaja boli vo veľmi ťažkom stave. Najprv sme pomáhali vyslobodiť a oživovať jedného robotníka, ktorý mal mnohopočetné zranenia, bol ešte zasypaný. S pomocou polície sme ho odtiaľ vytiahli, naložili do sanitky, žiaľ ani po hodine oživovania, sa nám ho nepodarilo zachrániť,“ uviedol na margo zásahu Oleg Kostyukevych z oddelenia urgentnej medicíny levočskej nemocnice.

Robotník mal podľa neho zranenia nôh, hrudníka, hlavy, panvy, mal amputované prsty na pravej dlani a bol v šoku. Záchranári ťažko zraneného robotníka vyslobodzovali aj napriek riziku, že sa môže zosunúť ďalšia zemina a zasypať ich a zasahovali na mieste ešte za tmy. „Nad tým sme vtedy nerozmýšľali, jednoducho ho bolo treba vyslobodiť, šli sme do toho s rizikom, že sa nám môže niečo stať,“ dodal Kostyukevych.

V levočskej nemocnici na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny je momentálne hospitalizovaný jeden z robotníkov Štefan Hliník z Handlovej, ktorý bol na stavenisku predákom. „Cítim sa lepšie, chcel by som sa poďakovať lekárom, že sa tak rýchlo o mňa postarali, naozaj všetka česť. Som poudieraný, najviac ma to bolí,“ povedal Hliník s tým, že sa veľmi bál a najviac ho mrzí, že na mieste stratil kamaráta. Spolu so zosnulým pracovali aj na tuneli Branisko.