Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

V Necpaloch sa koná Turčianske medobranie a vodosláva

Na snímke ochutnávka medov počas podujatia Turčianske medobranie a vodosláva v Necpaloch v okrese Martin 1. júla 2017. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Je oslavou včiel a kvalitnej vody.

Necpaly 1. júla (TASR) – Turčianske medobranie a vodosláva, ktoré sa dnes koná v Necpaloch v okrese Martin, je podľa starostu obce Petra Majka oslavou čistej prírody. Symbolizujú ju včely a číra voda z veľkého prameňa v Necpalskej doline.

"V Necpaloch bolo kedysi 15 včelárov, teraz sme piati. Včelárenie je krásna robota. Človek si pri nej oddýchne, vníma prírodu a včely. Kdekoľvek sa náš med z Turca dostal, tam ho chválili. Samochvála smrdí, no napriek tomu môžem povedať, že turčiansky med je najlepší," podotkol necpalský starosta.

Dlhoročný chovateľ včiel Štefan Bindas z Martina doplnil, že ľuďom chcú ukázať prácu so včelami. "Návštevník môže vidieť vystavený presklený úľ so včielkami. Rôzne včelárske potreby, historické aj novodobé úle, paletu na kočovanie a na premiestňovanie včiel. Včelári si tu môžu kúpiť rôzne pomôcky. Odborníci a lektori robia prednášky, sú tu stánky, v ktorých včelári predvádzajú svoje produkty," uviedol Bindas.

Na snímke sprievod počas podujatia Turčianske medobranie a vodosláva v Necpaloch v okrese Martin 1. júla 2017.
Foto: TASR/Erika Ďurčová


Cieľom organizátorov je podľa správcu Nadácie Turčianskej vodárenskej spoločnosti Jána Farského vytvoriť podujatie, ktoré by návštevníkom z celého Slovenska i zahraničia ukázalo nádheru turčianskej prírody a čo všetko poskytuje. "Okrem prírodných krás aj bohaté zdroje veľmi kvalitnej pitnej vody. Voda, samozrejme, zavlažuje lúky, polia, kde žijú ešte stále našťastie včely a včelári, ktorí s nimi produkujú kvalitný a zdravý med. A účelom tohto podujatia je to spropagovať, aby o tom ľudia vedeli a vážili si to," zdôraznil Farský.

Jedno z najväčších podujatí v obci ponúka podľa starostu aj viacero atrakcií. "Vodné mlynčeky môžu návštevníci obdivovať v Mlynčekove, ďalej je tu odlievanie sviečok, prišli sokoliari a lukostrelci. Večer zapálime vatru a na stenu Justhovského kaštieľa premietneme film Krásy Národného parku Veľká Fatra. Sprievodnými akciami sú výstup na hrebeň Veľkej Fatry a návšteva jaskýň," dodal Majko.