Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Turisti zastrešili chátrajúcu budovu v areáli Šťavica

Na snímke bývalý sklad v areáli Štavica na okraji mesta Tisovec v okrese Rimavská Sobota, ktorý miestni turisti rekonštruujú s účelom klubového, spoločenského a kultúrneho využitia dňa 6. decembra 2016. Foto: TASR/Branislav Caban

Obnova bývalého skladu sa začala brigádami, v rámci ktorých bola odstránená pôvodná strešná krytina, ako aj prepadnutý krov so stropom.

Tisovec 6. decembra (TASR) – Prvú etapu rekonštrukcie, pozostávajúcu z izolovania múrov a vybudovania novej strechy, má za sebou budova bývalého skladu v areáli Šťavica na okraji mesta Tisovec v okrese Rimavská Sobota. Obnovu objektu začali na jar tohto roku členovia tamojšieho turistického oddielu (TO) KOS Rimavská dolina, ktorý budovu a pozemok pod ňou odkúpil od mesta.

"Svojím vzhľadom po rekonštrukcii zapadne do prostredia areálu, ktorého revitalizácia mestom Tisovec sa už začala a bude pokračovať aj v ďalšom období. Využívaná bude pri usporadúvaní našich klubových akcií, ale i pri rôznych športových, kultúrnych či spoločenských podujatiach," informoval predseda TO KOS Dušan Kojnok, podľa ktorého môže objekt so základným vybavením slúžiť aj turistom z iných klubov a regiónov.

Obnova bývalého skladu sa začala brigádami, v rámci ktorých bola odstránená pôvodná strešná krytina, ako aj prepadnutý krov so stropom. "V prvej etape rekonštrukcie bol náš zámer realizovaný vďaka grantovému programu 'Naštartujme s Partnerstvom Muránska planina – Čierny Hron'. Náš projekt získal v hodnotení výberovej komisie najviac bodov, a tým aj podporu v sume 600 eur," priblížil Róbert Buchta z TO KOS s tým, že vďaka uvedeným financiám a pomoci sponzorov sa podarilo budovu zastrešiť, postaviť komín a zhotoviť strop.

"V nasledujúcej etape sa budú realizovať ďalšie stavebné úpravy, konkrétne rekonštrukcia miestnosti, podkrovia a výstavba verandy," zakončil Buchta.