Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Turistický chodník na juhu okresu Lučenec zvýšil počet návštevníkov

Na snímke jedinečný kamenný vodopád v Šiatorskej Bukovinke Foto: TASR/Ján Siman

Turistický chodník medzi obcami Kalonda a Šiatorská Bukovinka bol postavený pred dvomi rokmi v rámci projektu cezhraničnej spolupráce a financovaný bol z eurofondov.


Lučenec 8. septembra (TASR) – Turistický chodník spájajúci obce Kalonda a Šiatorská Bukovinka v okrese Lučenec, ktorý vedie priamo pri hranici s Maďarskom, pomohol zvýšiť počet turistov v regióne. Pre TASR to uviedol starosta obce Ratka a zároveň predseda oblastnej organizácie cestovného ruchu Turistický Novohrad a Podpoľanie Milan Spodniak, podľa ktorého návštevníci prichádzajú z obidvoch strán hranice.

"Je to pomerne populárne. Často mám telefonáty od turistov či cykloturistov, ktorí sa o náš chodník zaujímajú. Záujem prejavili dokonca i školy, ktoré napríklad organizujú exkurzie v rámci rôznych predmetov. Mám tiež informácie od kolegov z maďarskej strany, že aj ich školy na možnosť návštevy tohto chodníka zareagovali dobre," priblížil Spodniak s tým, že jeho vybavenie sa snažia neustále dopĺňať.

"Podarilo sa nám k nemu vybudovať informačný systém v obciach, ktorý pozostáva zo stĺpikov so smerovníkmi a fotografiami, ktoré turistov navádzajú na všetky atrakcie, okolo ktorých chodník prechádza," načrtol predseda a pokračoval, že majú prichystaný i ďalší projekt v rámci cezhraničnej spolupráce. "Je to vlastne druhá etapa budovania tejto turistickej magistrály. Viedla by k ďalším atrakciám v našom regióne a jej súčasťou by bola i ďalšia vyhliadková veža," dodal.

Zvýšenie turistického ruchu v oblasti potvrdil TASR i starosta obce Šiatorská Bukovinka Juraj Badinka. "Po vybudovaní chodníka k nám prichádza viac návštevníkov. Naše očakávania však boli predsa len ešte o niečo vyššie," poznamenal s tým, že väčšej návštevnosti by možno pomohla väčšia propagácia. "Napríklad v súčasnosti k nám prichádza viac turistov z Maďarska," doplnil.

Turistický chodník medzi obcami Kalonda a Šiatorská Bukovinka bol postavený pred dvomi rokmi v rámci projektu cezhraničnej spolupráce a financovaný bol z eurofondov. Na jeho 25-kilometrovej trase sa nachádza 46 stanovíšť s lavičkami, približne 50 informačných tabúľ v slovenčine, maďarčine i angličtine a 20-metrová vyhliadková veža. Pre oddych sú na trase zriadené altánky a nechýbajú ani preliezačky či hojdačky pre deti.

Súčasťou chodníka sú tiež odbočky k neďalekým atrakciám, napríklad k Mučínskej jaskyni, Lipovianskym pieskovcom, Čakanovskému profilu a k prírodnej rezervácii v maďarskom Ipolytarnóci.