Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Vo Vysokých a Západných Tatrách bude mierne lavínové nebezpečenstvo

Foto: Ilustračné foto: Ľuboš Pitoňák

Popoludní sa vplyvom oteplenia zvýši na mierne, druhý stupeň.


Liptovský Hrádok 1. mája (TASR) - Vo Vysokých a Západných Tatrách je malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Popoludní sa vplyvom oteplenia zvýši na mierne, druhý stupeň. TASR o tom informoval Marek Biskupič zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

"Na slnkom osvietených svahoch sa očakávajú spontánne lavíny a splazy z mokrého snehu, pričom na strmých svahoch je lavínu možné uvoľniť pri veľkom dodatočnom zaťažení. Lavínová aktivita bude kulminovať napoludnie a v popoludňajších hodinách," upozornil Biskupič.

V Nízkych Tatrách je malé lavínové nebezpečenstvo, vo Fatrách sú už len pozostatky posledného snehu, preto tu lavínové nebezpečenstvo nehrozí.

Dnes ráno bolo jasno. Na hrebeňoch fúkal čerstvý vietor južných smerov do desať metrov za sekundu. Teploty sa pohybovali od mínus troch do dvoch stupňov Celzia. Sneh sa v predchádzajúcich dňoch vplyvom dažďa premočil v celom profile a rapídne strácal na svojej výške. Následným striedaním nočných a denných teplôt sa snehová pokrývka stabilizovala. Zrána a dopoludnia je povrch snehu ešte zmrznutý. V priebehu dňa počas očakávaného oteplenia bude mäknúť, kašovatieť a strácať svoju stabilitu.