Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Chystáte sa do hôr? Na týchto miestach na vás striehnu kliešte

Ilustračné foto. Foto: TASR

Kedysi to nebolo bežné, podľa odborníkov za to môžu klimatické zmeny i zmeny v hospodárskom využívaní krajiny. Odborníci radia nosiť so sebou repelenty aj do hôr, po turistike sa treba skontrolovať.

Bratislava 18. júla (TASR) - Kliešte sa čoraz častejšie začínajú objavovať vo vyšších horských oblastiach. Možno na ne natrafiť na Donovaloch i vo Vysokých Tatrách. V minulosti to nebolo bežné, podľa odborníkov za to môžu klimatické zmeny i zmeny v hospodárskom využívaní krajiny. Odborníci preto radia nosiť so sebou repelenty aj do hôr, po turistike sa treba skontrolovať.

Napríklad na Donovaloch vo výške 900 až 1000 metrov nad morom chytili v rôznych rokoch na zbernú plachtu dva až dvanásť kliešťov za pol hodinu. "V obci Štrba, vo výške 880 metrov nad morom, sme ich na sto štvorcových metrov našli až 12," povedal Branislav Peťko z Parazitologického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV).

Vedci však našli kliešta už aj vo výške 1200 až 1350 metrov, dokonca aj vo výške 1460 metrov nad morom na hrebeni Veľkej Fatry. Šírenie ohnísk do vyšších horských polôh je podľa Peťka výrazné, diať sa to má od začiatku 80. rokov minulého storočia.

Kliešťom najviac vyhovujú dubovo-hrabové lesy do nadmorskej výšky 600 až 800 metrov, mestské parky a záhrady. Nemôžu na človeka spadnúť zo stromu, lezú vždy od zeme smerom nahor, striehnu na steblách tráv a koncoch listov. Ich sezóna zvyčajne trvá od apríla do októbra. Aktívne začínajú byť od asi ôsmich stupňov Celzia.

Nachádzajú sa po celom Slovensku, nie všetky sú však nosičom vírusu. "Tie nakazené sa nachádzajú predovšetkým pozdĺž brehov rieky Váh," povedala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Zuzana Drobová. Okrem okolia Váhu možno za endemické územie považovať aj juhozápadnú časť Slovenska.

Nakazené kliešte môžu prenášať kliešťovú encefalitídu či lymskú boreliózu. V oboch prípadoch ide o infekčné ochorenia. Lekári vlani hlásili 174 ochorení na kliešťovú encefalitídu. Minulý rok si nevyžiadala úmrtie. Na lymskú boreliózu vlani ochorelo 1105 osôb, lekári takisto nezaznamenali úmrtie.

Pred kliešťovou encefalitídou sa možno najlepšie chrániť očkovaním. Proti lymskej borelióze sa očkovať nedá. V prírode sa treba chrániť správnym odevom a použitím repelentov. Ľudia by si mali obliecť dlhé nohavice zapravené do ponožiek či tričká s dlhými rukávmi. Vhodné je vyhýbať sa vysokým trávam a kríkom, kde sa kliešte združujú najviac.