Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

VIDEO: Turistov vo ferrate Kyseľ pribúda, mnohí ale porušujú pravidlá

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Podľa riaditeľa Správy Národného parku Slovenský raj Tomáša Dražila roklinu otvárali s obavami, ale zatiaľ sú spokojní, pretože tento kúsok národného parku považujú za hit tohtoročnej sezóny.

Hrabušice 23. augusta (TASR/Teraz.sk) – Ferrata Kyseľ v Národnom parku Slovenský raj je pre návštevníkov sprístupnená prvýkrát počas celej sezóny. Vlani v auguste ju otvorili po 40 rokoch po tom, čo ju zničil požiar v 70. rokoch 20. storočia. Podľa riaditeľa Správy Národného parku Slovenský raj Tomáša Dražila roklinu otvárali s obavami, ale zatiaľ sú spokojní, pretože tento kúsok národného parku považujú za hit tohtoročnej sezóny.

"Spôsob prípravy ferraty sa nám potvrdil. Jednak to, že najmenej poškodzuje prírodu, ale je aj unikátny. Ak návštevník ide po ferrate, tak ide len tam, kde má ísť a nejde tam, kde by nemal. Produkt sa dobre ujal," povedal Dražil. Podľa jeho ďalších slov sú ohlasy na sprístupnenie rokliny, ktorá boli desiatky rokov pre turistov zatvorená, dobré. Túru v nej však možno absolvovať len v období od 15. júna do 31. októbra. Podľa Dražila niektorí turisti by chceli, aby bol Kyseľ otvorený v priebehu celého roka. "Myslíme si, že 40 rokov to tam nejakým spôsobom odpočívalo a treba to odmonitorovať. Samozrejme, aj fauna a celý biotop je navyknutý na pokoj a nie na vplyv človeka," doplnil Zdražil.

Vlani Kyseľ od 18. augusta do konca októbra navštívilo zhruba 3000 ľudí. "Tento rok odhadujeme, že bude silnejší. Zatiaľ ho navštívilo viac ako 10.000 ľudí. Je to však len zlomok z celkovej návštevnosti národného parku. Denne ferratou prejde okolo 100 až 150 ľudí," vysvetlil Dražil.

Ferrata je zabezpečená cesta vybavená istiacimi fixnými lanami a železnými stúpačkami. Prechod roklinou je možný len v jednom smere, a to zdola nahor. Na jej absolvovanie musia byť turisti vybavení ferratovým setom s tlmičom pádov, prilbou a pevnou protišmykovou obuvou. Nie všetci návštevníci však tieto pokyny dodržiavajú. "Ak budú ľudia porušovať pravidlá a nebudú chodiť do Kyseľa s platným lístkom, na rok tam dáme človeka, ktorý bude kontrolovať ferratový set a lístky," vysvetlil Dražil. V rokline sa nachádzajú aj fotopasce, prostredníctvom ktorých ochranári zistia, či sú turisti dostatočne vybavení. V prípade nelegálneho vstupu do rokliny, teda mimo povoleného obdobia či bez lístka, môžu pracovníci správy národného parku alebo členovia Stráže prírody uložiť blokovú pokutu do 66 eur.