Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Cykloturisti z celého Slovenska objavujú krásy Zamaguria

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Hoci je Červený Kláštor známy najmä splavom na pltiach, ponúka aj množstvo cyklistických trás.

Červený Kláštor 26. augusta (TASR) – Už po 38. raz sa priaznivci cykloturistiky stretli v prostredí Pieninského národného parku v obci Červený Kláštor v okrese Kežmarok. Do nedele 28. augusta sa tu koná zraz cykloturistov z celého Slovenska. Hoci je Červený Kláštor známy najmä splavom na pltiach, ponúka aj množstvo cyklistických trás.

Región severného Spiša a Pienin je známy prírodným bohatstvom, historickými pamiatkami a ľudovou architektúrou. „Pieniny sú najmenším, no zároveň najmalebnejším národným parkom na Slovensku. Jeho rozloha je len 3750 hektárov, napriek tomu je vhodný pre všetky skupiny turistov. Ako pre peších, tak aj tých, ktorí ho chcú spoznávať na dvoch kolesách či z vodnej hladiny,“ povedala o národnom parku výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Severný Spiš Pieniny Erika Šalatová.

Zamagurie poskytuje niekoľko možností na aktívnu cykloturistiku. „Zo sedla bicykla sa Pieninský národný park (PIENAP) ukazuje v inom svetle. Cykloturistika predstavuje efektívny spôsob, ako z národného parku vidieť čo najviac za kratší čas. Organizátori cyklozrazu vybrali fanúšikom cykloturistiky päť cyklotrás, kde si užijú celé Pieniny, vrátane Červeného Kláštora, Lesnického sedla, Lesnice, Múzea PIENAP-u, poľský hrad Niedzica, ale aj Litmanovú, Ľubovniansky hrad, Vyšné Ružbachy i druhú najchladnejšiu obec Slovenska, ktorou je Plaveč,“ vysvetlil predseda Regionálnej rady Klubu slovenských turistov v Starej Ľubovni Pavel Mrug.

Peší turisti dokážu rovnako oceniť krásu národného parku. Podobne ako im aj cykloturistom poskytujú Pieniny trasy s rôznou náročnosťou. „Nielen počas zrazu cykloturistov si môžu priaznivci cykloturistiky vychutnať ľahké, náročné či ťažké trasy. Väčšina z nich zachádza aj do poľských Pienin, napríklad trasou Lesnické sedlo (dlhá 24 km), hrad Niedzica (25 km), Veľká Franková (44 km) či Ľubovnianskou trasou s dĺžkou 73 kilometrov,“ priblížila trasy a ich náročnosť Šalatová.