Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Destinácia Košice stúpa na obľúbenosti, prejavuje sa to v ubytovaní

Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Nárast je podľa organizácie cestovného ruchu spôsobený predovšetkým zvýšeným záujmom firemnej klientely o organizovanie skupinových odborných podujatí.

Košice 3. júla (TASR) – Mesto Košice zaznamenáva v tomto roku zvýšený záujem návštevníkov. Za prvých päť mesiacov tohto roku narástol v meste počet ubytovaných hostí v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku o 9,44 % (viac o 7511), počet prenocovaní narástol až o 12,08 % (viac o 12.457). Informovala o tom dnes organizácia cestovného ruchu Košice – Turizmus, ktorá očakáva podobný vývoj aj v ďalších mesiacoch.

"Ak tento rastový trend udržíme aj v ďalších siedmich mesiacoch roku 2015, tak s určitosťou výrazne prekonáme hranicu 300.000 prenocovaní ročne, čo sa nám v destinácii doposiaľ podarilo len v roku 2013," uviedla výkonná riaditeľka Košice – Turizmus Iveta Niňajová.

Vo februári a v marci sa v Košiciach ubytoval dosiaľ rekordný počet hostí. Vo februári to bolo o 10 % viac ako v roku 2014 a o 4,6 % ako v rekordnom roku 2012, v marci to bolo o 8,8 % viac ako v minulom roku a o 6,1 % viac ako v rekordnom roku 2012.

V marci navyše dosiahli Košice historicky rekordný počet prenocovaní. Viaceré ubytovacie zariadenia podľa Niňajovej potvrdili, že tento mesiac bol ich historicky najlepším. Úspešné boli v tomto smere aj ďalšie mesiace, vo februári bol počet prenocovaní medziročne vyšší o 14 %. Tohtoročný máj s 29.525 prenocovaniami bol o 16 % lepší ako rok pred tým, aj keď neprekonal rekordný máj 2011 s 34.121 prenocovaniami, kedy Košice hostili Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji.

"Už dlhodobejšie sledujeme trend skracovania pobytov v meste, ale ako vyplýva z oficiálnych údajov z vybranej dane z ubytovania, počet ubytovaných hostí naďalej rastie," doplnila Niňajová.

Nárast je podľa organizácie cestovného ruchu spôsobený predovšetkým zvýšeným záujmom firemnej klientely o organizovanie skupinových odborných podujatí, ako sú firemné stretnutia, kongresy a konferencie v košických hotelových zariadeniach. Svedčí o tom aj fakt, že najväčší podiel na vygenerovaných dodatočných prenocovaniach a hosťoch za päť mesiacov tohto roka mali štvor- a trojhviezdičkové ubytovacie zariadenia.

Jeseň má podľa očakávaní ďalší prudký nárast ubytovaných hostí. V septembri a októbri sa v Košiciach budú konať dve významné športové podujatia. Na Medzinárodnej šesťdňovej motocyklovej súťaži (7. -12. september) sa odhaduje účasť vyše 450 jazdcov z 35 krajín sveta za silnej diváckej podpory. Druhým v poradí je tzv. zlatý víkend (3.-4. október), počas ktorého bude prebiehať Medzinárodný maratón mieru (MMM) spolu s medzinárodným festivalom súčasného umenia Biela noc. Každoročne za športom a umením príde do Košíc viac než 50.000 návštevníkov. V priebehu týchto podujatí tak očakáva organizácia Košice – Turizmus kompletné vypredanie ubytovacích kapacít v celom meste.