Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Vo vysokých horách je len malé lavínové nebezpečenstvo

Malá Fatra . Foto: Soňa Lexmanová

V nižších horstvách, vo Fatrách už nie je žiadne riziko lavínových zosuvov, sneh sa tu už takmer úplne roztopil.

Liptovský Hrádok 4. mája (TASR) - Vo vysokohorskom prostredí Vysokých, Západných a Nízkych Tatier trvá dnes počas celého dňa malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Vo Fatrách už nie je žiadne riziko lavínových zosuvov, sneh sa tu už takmer úplne roztopil.

Ako TASR informoval Pavel Krajčí zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby, vplyvom zamŕzania a rozmŕzania je snehová pokrývka na väčšine svahov dobre stabilizovaná. "Situácia sa vplyvom kladných teplôt a dažďa môže mierne zhoršovať. Očakávame iba malé spontánne lavíny, prípadne splazy z mokrého snehu," upozornil.

"Je potrebné mať na pamäti, že už pri prvom stupni lavínového nebezpečenstva môžu byť turisti ohrození pádom lavín," doplnil lavínový špecialista s tým, že sneh je v celom profile premočený a výška snehovej pokrývky na horách postupne klesá.

Dnes ráno prevládalo v slovenských pohoriach zamračené, daždivé a teplé počasie. Teploty dosahovali aj v najvyšších polohách kladné hodnoty. "Počas dnešného dňa naďalej očakávame oblačné až zamračené počasie, na viacerých miestach dážď alebo prehánky, prípadne búrky," dodal Krajčí.