Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Regióny

Návštevnosť Belianskej jaskyne vlani stúpla

Belianska jaskyňa, archívne foto. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Belianska jaskyňa, ktorá je prístupná aj v zimnom období, patrí medzi najnavštevovanejšie na Slovensku.

Vysoké Tatry 11. januára (TASR) - Beliansku jaskyňu, jedinú sprístupnenú vo Vysokých Tatrách, vlani navštívilo takmer 128.000 turistov. Ich počet oproti roku 2022 stúpol o 20.000, aj napriek tomu tam však nedosiahli výsledky z roku 2019 pred pandémiou. Pre TASR to potvrdil riaditeľ Správy slovenských jaskýň (SSJ) Ján Zuskin s tým, že aj napriek tomu sú s návštevnosťou spokojní.

"Ako po minulé roky bola najvyššia návštevnosť v mesiacoch júl a august. Podľa jazykového zloženia prevažovali návštevníci z Poľska, ktorých bolo takmer 60.000, nasledovali domáci turisti, tých prišlo viac ako 39.000 a treťou v poradí bola klientela z Českej republiky s návštevnosťou na úrovni cez 10.600 ľudí," konkretizoval výsledky Zuskin.

Belianska jaskyňa, ktorá je prístupná aj v zimnom období, patrí medzi najnavštevovanejšie na Slovensku. Okrem bizarných skalných tvarov je známa bohatým výskytom kalcitovej sintrovej výplne. Hoci záujem o prírodné pozoruhodnosti jaskyne pretrváva už viac ako 125 rokov, zákonitosti jej vytvárania sa podľa SSJ doteraz úplne neobjasnili. Prehliadkový okruh má dĺžku 1370 metrov s prevýšením 125 metrov, na trase je 874 schodov. Pobyt v jaskyni trvá asi 70 minút a teplota sa tam pohybuje od piatich do 6,3 stupňa Celzia.