Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Ház: Návštevnosť strediska Plejsy poznačilo uzatvorenie mosta Ružín

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Podľa riaditeľky strediska Márie Ház, sezóna bola vzhľadom na klimatické podmienky dobrá.

Krompachy 28. marca (TASR) – Zimnú sezónu 2016/2017 ukončili v nedeľu 26. marca aj v jednom z najväčších lyžiarskych stredísk na východnom Slovensku na Plejsoch pri Krompachoch. Ako uviedla pre TASR riaditeľka strediska Mária Ház, sezóna bola vzhľadom na klimatické podmienky dobrá. Návštevnosť však podľa jej slov poznačilo uzatvorenie mosta Ružín.

"Po dlhom čase sme mali aj v stredisku opäť skutočnú zimu, a to sa odrazilo aj na návštevnosti," uviedla Ház. Podľa jej slov oproti vlaňajšku stúpol počet lyžiarov, aj keď len mierne. Pripísala to predovšetkým dobrým snehovým podmienkam. Ako negatívum označila nižší počet lyžiarov z Košíc a východného Slovenska. "Práve oni tvoria podstatnú časť návštevníkov. Ovplyvnilo ich predovšetkým uzatvorenie mosta Ružín. Prejazd cez Prešov je náročný pre dopravné zápchy. Cesta cez Opátku navrhovaná Košickým samosprávnym krajom bola vyasfaltovaná len nedávno, pričom ide stále len o veľmi úzku a ťažšie zjazdnú cestu, hlavne pri snehových podmienkach," vysvetlila. Ako doplnila, v Krompachoch veria, že sa most podarí opraviť do budúcej zimnej sezóny.

Podľa Ház najviac návštevníkov strediska pochádza zo Slovenska. "Posledné dva roky sa významnými stali aj žiaci v rámci školských lyžiarskych zájazdov. Vzhľadom na to pribudol v ostatnom období aj ďalší vlek, aby sme podmienky prispôsobili aj pre začínajúcich a slabších lyžiarov," poznamenala. Svahy navštevujú i lyžiari z Poľska, Maďarska či Českej republiky.

Tradícia lyžovania na Plejsoch siaha do roku 1952. Areál sa rozprestiera na severných svahoch Krompašského vrchu (1025 m), dva kilometre od mesta Krompachy. Stredisko bolo v ostatných rokoch vynovené, pričom návštevníci majú k dispozícii sedem zjazdoviek rôznych stupňov náročnosti. Najdlhšia trať má 1400 metrov s prevýšením 365 metrov.